L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) es convertirà en el centre de referència internacional dels estudis sobre decreixement i justícia ambiental. Per quart any consecutiu, prop de 40 investigadors, acadèmics i activistes d’alt nivell procedents de 16 països es donaran cita a l’Escola d’Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental, que enguany abordarà també el problema de la gentrificació verda i turística a les ciutats.
L’escola està organitzada per l’ICTA-UAB en col·laboració amb el grup Research &Degrowth, i té lloc des d'avui 25 de juny fins al 7 de juliol a l’edifici ICTA-UAB, al campus de Bellaterra, així com a Barcelona i a Cerbère (França). El decreixement és una teoria econòmica que aposta per la reducció de la producció i el consum com a únic camí cap a la millora del benestar humà, les condicions ecològiques i la igualtat al planeta.
A través d'aquesta nova convocatòria, l'Escola d'Estiu busca reflexionar sobre les transformacions necessàries per aconseguir una vida sostenible, equitativa i justa. La iniciativa tindrà com a objectiu debatre sobre les diferents transformacions que afavoreixen les reduccions de la despesa material, energètica i dels crims ambientals i les injustícies socials, però que també contribueixen a un canvi d'actitud al voltant de l'acceptació de les diferències i a una millor convivència.
Al llarg de les jornades, s'evidenciaran les arrels del decreixement i la justícia ambiental, i s'exploraran alternatives i camins per a la transformació. Es realitzarà un recorregut d'alternatives que començaran per l’extractivisme, passant per les alternatives de creixement basades en formes d'organització de la producció i el consum que sorgeixen en les comunitats del Sud i del Nord, el que implicarà a més, l'exploració del paper de les comunitats i de les relacions de cura. Per això comptaran amb acadèmics líders en la matèria com Joan Martínez Alier, catedràtic d’Economia i Història Econòmica de la UAB i investigador ICTA-UAB, o amb els investigadors ICREA a l’ICTA-UAB Giorgos Kallis i Isabelle Anguelovski.
Així mateix es farà un recorregut a través de la societat en general, i en particular sobre les alternatives emergents per governar la ciutat. Per assolir aquest objectiu, les lliçons seran donades des de la perspectiva de l’organització civil que governa Barcelona (Barcelona en Comú). En aquest sentit han organitzat un acte públic que porta per títol “Lluites per a una Barcelona més justa” en què abordaran qüestions com la justícia ambiental, el decreixement turístic i la gentrificació verda. Tindrà lloc divendres 30 de juny a les 19 hores al Casal del Barri Pou de la Figuera (Sant Pere Més Baix, 70), organitzat el col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.