L’oposició a Cerdanyola exigeix al govern del PSC aplicar una quinzena de propostes per a pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19 - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

L’oposició a Cerdanyola exigeix al govern del PSC aplicar una quinzena de propostes per a pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19

Imatge del darrer Ple telemàtic de l'Ajuntament
Els grups municipals d’ERC, Ciutadans, Guanyem Cerdanyola, Junts per Cerdanyola i el PP a l’Ajuntament de Cerdanyola han consensuat una quinzena de propostes adreçades a l’equip de govern del PSC per afrontar la greu crisi sanitària i econòmica que pateix la ciutat a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. En un comunicat conjunt, els grups a l’oposició -tots, excepte En Comú Podem- asseguren que, malgrat les seves diferències ideològiques i programàtiques, han acordat un seguit de mesures que consideren “el mínim comú essencial i exigible”.
Es tracta, segons els cinc grups, de propostes d’urgent estudi i aplicació: “Considerem que no podem esperar més i que les necessitats de la ciutadania són reals, presents i inajornables”. Els partits a l’oposició recorden que, des de l’inici de la pandèmia i la declaració de l’estat d’alarma, han estès la mà al govern municipal, però creuen que ha arribat l’hora de “refermar no només la nostra voluntat de col·laboració i el nostre compromís amb la ciutat i els seus veïns i veïnes, sinó també en l’exigència de mesures immediates al govern municipal”.
Malgrat expliquen que la versió del govern és que està treballant en diferents mesures, des d’ERC, Cs, Guanyem, Junts per Cerdanyola i PP consideren que els ritmes i els resultats de les accions preses per l’executiu de Carlos Cordón “no es corresponen a la urgència del moment”. En aquesta línia, tots cinc grups li demanen al govern del PSC que prengui les “decisions adequades” per dur a terme la quinzena de propostes que han consensuat.
La primera de les mesures que demanen és l’establiment, en el termini màxim de deu dies, de dues taules de treball municipals. Una primera amb tots els agents econòmics, empresarials, autònoms i comercials, i una altra amb les entitats del tercer sector i socials de la ciutat. L’objectiu passaria per estudiar com reduir l’impacte del coronavirus sobre l’economia i la ciutadania de Cerdanyola, així com elaborar i aprovar un pla de reactivació econòmica local, incloent-hi una campanya de foment del consum de proximitat i el comerç i serveis locals.
L’oposició també insta a l’executiu del PSC a la creació, en el termini de cinc dies, d’una taula de treball entre govern, oposició i tècnics municipals per a l’estudi de la modificació dels pressupostos per tal de fer-los “una eina capaç de donar resposta als nous requeriments que es plantejaran els propers mesos i que, en el moment de la seva aprovació, eren imprevisibles”. En la mateixa línia, els cinc grups reclamen mobilitzar el màxim possible del romanent de tresoreria d’11 milions i el superàvit econòmic del 2019 per afrontar la crisi econòmica derivada de la Covid-19.
El quart punt de la bateria de propostes acordades per l’oposició a Cerdanyola és dissenyar un pla de rescat pel finançament de mesures, ajudes socials, prestacions econòmiques i subvencions que “arribi a les famílies necessitades, a les persones treballadores que han patit un ERTO, o els han acomiadat, o se’ls ha suspès el seu contracte laboral, o no han superat el període de prova contractual, o se’ls ha aplicat una reducció de la jornada”. Igualment, reivindiquen l’elaboració d’un pla de rescat a les pimes, petites empreses i autònoms que han hagut de fer un ERTO, o han patit disminució de facturació de més d’un 50% o directament han sofert el tancament del negoci a partir de la declaració de l’estat d’alarma, a través d’ajudes i subvencions per tal que els autònoms no vegin tancar les seves activitats i negocis.
El document acordat per l’oposició també defensa que l’Ajuntament demani un seguit de mesures al govern de l’Estat, com la modificació de la Llei Orgànica 2/2012 d’estabilitat pressupostària i estabilitat financera, per a permetre que les administracions locals puguin disposar de la totalitat del superàvit generat l’any 2019; la flexibilització de la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària, “amb l’objectiu que el nostre ajuntament que té un pla d’ajustament econòmic pugui accedir a liquiditat i finançament mentre duri tot el temps de la crisi que ara s’inicia”; l’adequació i millora de mesures de contractació pública, i implementar accions per la simplificació de tràmits per tal de dotar de major agilitat i capacitat per impulsar les mesures de reactivació socioeconómica; o l’autorització en l’augment en la destinació dels recursos propis sigui que s’hagin de destinar a despeses i projectes vinculats a la recuperació socioeconòmica del municipi.
ERC, Cs, Guanyem, Junts per Cerdanyola i PP també defensen que s’estudïi la possible aplicació d’una renda mínima municipal per a les famílies més vulnerables, així com dotar de recursos personals, materials i econòmics els serveis socials per poder “fer un seguiment acurat” de totes les persones que estiguin en situació de risc. Igualment, creuen convenient la implementació de targetes moneder al comerç local amb càrregues dels ajuts per a col·lectius vulnerables i ajudar a la promoció del comerç local.
Pel que fa al reforç de mesures de salut a Cerdanyola “per a garantir una millor salut pública i la immunoprotecció de la població”, els cinc grups reivindiquen inciatives com la instal·lació d’una estació fixa de control automàtic per a fer mesures de la contaminació, contaminación acústica, canvi climàtic, decreixement de consum energètic i d’emissions; o la desinfecció de carrers i edificis municipals “de manera continua”.
En el camp de l’habitatge, els grups a l’oposició demana la formació oportuna dels treballadors de l’oficina local per assessorar a les persones que ho sol·licitin en relació a les moratòries hipotecàries, del pla d’ajuts públics al lloguer pels inquilins, així com establir un protocol, juntament amb serveis socials, per a garantir que els hi arribin els subministraments bàsics. Relacionat amb aquest punt, també demanen reactivar la mesa local de l’habitatge per a determinar tant la situació de necessitat d’habitatge com l’estat d’impagaments d’hipoteques i lloguers.
Entre les mesures acordades també demanen a l’executiu del PSC adequar de personal i dotar econòmicament el servei de mediació i incentivar aquest sistema per atendre les necessitats de tota la ciutadania i, en especial, a les afectades per les conseqüències de la Covid-19. Igualment, insten al govern de Carlos Cordón a simplificar i agilitzar els tràmits administratius d’ajudes, de gestions d’informació o sol·licitud de serveis per a permetre accedir a la ciutadania individual i col·lectivament a qualsevol dels ajuts derivats de la crisi actual que ofereixin les diferents administracions en qualsevol dels àmbits.
La quinzena i darrera proposta consensuada pels grups a l’oposició fa referència al suport als professionals del sector cultural, demanant que l’Ajuntament doni empara a totes les activitats culturals o cíviques suspeses per a reprogramar-les sota cicles culturals a celebrar durant la tardor o l’hivern vinents.
Foto: Ajuntament de Cerdanyola

Pages