Arriba a Ripollet la primera història exhaustiva del punt de llibre com a obra d’art - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Arriba a Ripollet la primera història exhaustiva del punt de llibre com a obra d’art

L’Obra Social d’Unnim i el Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona presenten a la Biblioteca de Ripollet l’exposició 'El punt de lectura. Apunts d’història i punts d’autor'. La mostra, que es podrà visitar des d'avui fins al 23 de març, explica la història moderna del punt de llibre com a obra d’art des dels seus orígens a la segona meitat del segle XIX fins ara, quan l’ús publicitari l’ha renovat. L'exposició es podrà visitar els dilluns, dimarts i divendres de 15.30 a 20.30 h, els dimecres i dijous de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h i els dissabtes de 10 a 14 h.
'El punt de lectura. Apunts d’història i punts d’autor' es va produir per cobrir el buit dels estudis sobre la tradició històrica del punt de llibre, entès com una expressió artística amb personalitat pròpia de la qual ja n’hi ha testimonis del segle XIV, quan els pintors ja els recollien en els seus retrats de monarques, nobles i eclesiàstics, que eren els únics que aleshores sabien llegir i tenien llibres. En aquells moments ja hi havia riques obres d’art, creades pels joiers de les corts, mentre els llibres dels religiosos van popularitzar les vetes o cintes de teixit, generalment roses i vermelles, però també d’altres colors i decorades.

-De la seriació industrial als usos publicitaris més diversos
L’aparició de la cromolitografia al segle XIX va facilitar la seriació del punt i, en conseqüència, la seva utilització amb finalitats publicitàries. Es considera que l’inici del punt de llibre seriat va ser el 1862, quan Thomas Stevens va fundar a Coventry la seva fàbrica de cintes de seda i brodats, amb la introducció de temes religiosos, commemoratius i relacionats amb la monarquia anglesa com bodes o jubileus.
La moda va ser ràpidament imitada per bona part dels països, que van saber-hi veure els aspectes publicitaris i de propaganda. Cal destacar que més de la meitat dels punts de lectura coneguts no fan referència als llibres o a les editorials.
Foto: Obra Social d'Unnim

Pages