El grup municipal del COP-CpR (a la imatge), principal força de l'oposició a Ripollet, ha criticat la privatització del nou tanatori que es construirà a la ciutat, després que el Ple de l'Ajuntament adjudiqués provisionalment el mes passat la construcció i la gestió del futur equipament a l'empresa Funerària Montserrat Truyols. La nova instal·lació s'emplaçarà en un terreny al polígon Cadesbak cedit pel consistori.
Des del COP-CpR es mostren contraris al que consideren un "nou episodi de privatització" d’un
servei públic: "El fet de morir-se, una cosa que ens passarà a tots i a totes, esdevé un dret, com el fet de néixer, i per tant ha de ser un servei públic. El principal grup a l'oposició matitza que sempre ha estat d'acord amb la creació d'un nou tanatori a Ripollet, "un equipament absolutament necessari", però deixa ben clar que una altra cosa és que es privatitzi la seva gestió i que "és això al que ens oposem de manera frontal".
Per a Eduardo Giménez, regidor del COP- CpR, “la nostra posició no és un caprici, ho defensem per què creiem en la funció pública, creiem en que els serveis públics no han de prioritzar la consecució de beneficis, creiem en les facilitats en contractar gent del propi poble que tindria l'Ajuntament si gestionés ell mateix els llocs de treball, creiem en donar un enfocament social als serveis públics, i en canvi, no creiem en les polítiques que porten a la privatització d'aquests serveis i al desprestigi de la funció pública, adduint que el mercat no gestiona tot molt bé i sempre te raó". Fins i tot des de l’òptica del mercat, Giménez alerta que "fer una oferta pública i que només s’hi presenti una empresa, i que sigui la que ja tothom creia, que acaba sent la destinatària final de la concessió, no ens sembla gaire dins la lògica del mercat que tant es defensa des de les posicions neoliberals que practica el govern de l’Ajuntament". El regidor del COP-CpR va més enllà i assegura que "més aviat sembla una operació de monopoli pròpia del règim franquista que encara perdura, i no una adjudicació regulada per les lleis del mercat”.
Giménez també es mostra contrari en els terminis de la concessió, 50 anys, "finalment reduïts a 40 per sol·licitud de la pròpia empresa". Una decisió que, segons el dirigent del COP-CpR, hipoteca "qualsevol alternativa que un altre projecte polític volgués donar a aquest servei públic, i que aboca prou llum per esbrinar qui dicta les condicions en aquesta condició, si és l’Ajuntament o la pròpia empresa adjudicatària”.
Giménez conclou que tota l’operació d’adjudicació del tanatori, "amb una única empresa concursant, dictant ella mateixa les condicions, sent la mateixa empresa de tota la vida", diu molt poc "en favor de la transparència, la democràcia, les llibertats que es proclamen del mercat, que al final acaben sent la dictadura de les empreses". Tot plegat es resumeix, segons el regidor del COP-CpR, en què "tots i totes acabarem pagant un dineral a una empresa privada pel nostre dret a morir-nos, per tal que aquesta segueixi lucrant-se a costa nostra”.
Foto: Ajuntament