A Fons Vallès: Durant la seva presentació com alcaldable de CiU es va marcar la fita d'esdevenir la primera força a la ciutat. Amb el cor a la mà, veu això realment possible en una ciutat on sempre han guanyat les opcions d'esquerra?
Alfons Escoda: Amb el cor a la mà i amb el cap, també. El 28 de novembre van haver-hi les eleccions al Parlament i CiU va guanyar a Cerdanyola amb 7.800 vots i la segona força política va ser el PSC a 2.000 vots de diferència. No es tracta que el resultat de les autonòmiques es pugui traslladar directament a unes municipals, però sí que es pot traslladar que els mateixos motius que van fer pensar la població de Catalunya que, en aquest moment, Artur Mas i CiU són una bona opció per a governar el país serveixin per a fer pensar que CiU pot ser una bona oferta per quedar primers a Cerdanyola.
AFV: Si CiU obté el 22 de maig un resultat electoral que li permetés, d'alguna o altra forma, entrar al govern, deixaria la porta oberta a qualsevol pacte? Fins i tot amb el PP?
AE: Sempre hem dit que nosaltres estàvem disposats a col·laborar amb altres forces polítiques de Cerdanyola. De tota manera, no entrarem al govern a qualsevol preu. Si estem dient que volem ser alternativa a la ciutat, això implica unes conseqüències. I, a vegades, ser alternativa vol dir o poder governar per a poder aplicar aquesta alternativa o pot voler dir, si és necessari, estar un temps a l'oposició.
Pel que fa al PP, en aquest moment em sento molt distant del tipus de política i de missatges que està llançant aquí a Cerdanyola. Em sento a les antípodes d'aquesta manera d'entendre la política.
AFV: Vostès, el PSC, el PP o ERC han renovat el candidat a l'alcaldia respecte a les eleccions de 2007. L'única formació que repetirà candidat serà ICV-EUiA amb Antoni Morral. Què li diu això?
AE: Antoni Morral ha estat 28 anys regidor d'aquest Ajuntament i 7 anys alcalde amb el nostre suport, fins i tot l'any 2003 compartint una il·lusió col·lectiva de transformar aquesta ciutat. Ara fa un any, quan Morral va donar per acabada aquella etapa expulsant Consol Pla i, per tant, CiU del govern, jo també vaig donar per tancada aquella etapa. Va ser una època positiva per a la ciutat en un moment determinat, però crec que ara la ciutat necessita un nou enfoc i uns nous reptes. Crec que ha d'haver-hi una proposta de govern més fresca, més moderna, capaç d'afrontar els reptes d'avui amb idees d'avui i de futur.
AFV: El fet que UDC tingui el número 3 de la llista de CiU té alguna cosa a veure amb el rumor que va circular sobre l'oposició de la seva assemblea a que vostè fos el cap de llista de la federació? Quina és la relació d'ambdós partits en aquests moments?
AE: La relació entre CDC i UDC és excel·lent, d'absoluta col·laboració i lleialtat. Som dos partits diferents, que tenim una història i idees diferents, i que compartim des de fa molts anys uns mateixos objectius i uns projectes comuns. I, en aquest moment, la relació amb UDC i el seu president Jaume Folch és excel·lent. Que UDC estigui al tercer lloc de la llista garanteix que formarà part del futur equip de govern municipal, cosa que és important perquè aquesta darrera legislatura no hi ha pogut formar part. Em sembla important que UDC també hi sigui present perquè tots sumem. CiU és un partit poc homogeni, en què hi ha molta diversitat: als seus militants, als seus votants i a la gent que ens adrecem. Per tant, m'honora molt tenir a Jaume Folch com a tercer candidat, enforteix la llista i estic completament satisfet.
AFV: L'executiu que comparteixen ara amb el PSC ha criticat habitualment la tasca d'ICV-EUiA al capdavant d'un govern que compartia amb CiU. Creu que els hi ha faltat autocrítica del seu paper al govern d'Antoni Morral? CiU admet part de culpa en algunes de les disfuncions del govern amb els ecosocialistes?
AE: Autocrítica sempre hi ha d'haver perquè perfecte no ho és ningú i perquè sempre que pensens amb perspectiva en decisions del passat, potser penses que les haguessis pogut prendre d'una altra manera. També és veritat que no es critica pas tot del govern anterior. Hi han coses que estan ben fetes i jo seré sempre el primer en defensar-les. Dels aspectes que es critiquen, hi han coses que nosaltres ja ho vam fer públicament en el seu moment, com la gestió de les escoles bressol. Altres coses no les hem criticat públicament perquè, potser, en un govern hi ha responsabilitat a vegades d'arribar a acords amb el soci que està governant. Però des d'un punt de vista intern hi han coses amb les que nosaltres vam ser crítics, per exemple, la passera del riu Sec. L'anterior alcalde sap perfectament que nosaltres mai vam creure que aquest fos un projecte que hagués d'anar al FEIL.
AFV: Les relacions amb Antoni Morral van quedar tan malmeses aleshores que podem descartar un pacte post-electoral o en política pot esdevenir qualsevol situació? Donat el cas, creu que ho entendria el seu electorat? I la ciutadania en general?
AE: Crec que l'electorat de CiU i la ciutadania en general el que ens demanen als partits polítics és que siguem positius, que procurem treballar pel bé de la ciutat. La gent agraeix que ens entenguem entre les diferents forces polítiques. Aquesta ha estat sempre la línia de CiU i això continuarà sent així.
AFV: Un dels problemes actuals de l'Ajuntament, segurament el principal, és la seva situació econòmica. Com afrontaria CiU aquest repte si obtingués l'alcaldia? Vostè és partidari d'alleugerir l'administració pública?
AE: Aquest és el repte principal que tenim a la ciutat, refer la situació econòmica de l'Ajuntament. Aquí s'han de fer dues coses. Una que ja hem començat a fer aquest any. Jo en dic la transició cap a la realitat. S'ha acabat el compte de la lletera. S'ha acabat el gastar més del que ingressem i, per tant, hem d'adaptar la situació dels nostres pressupostos a la realitat. A l'hora de pensar en els ingressos, no hem de posar imaginació, hem de posar realisme. Hem de ser conscients de quins són els ingressos que té l'Ajuntament de Cerdanyola, de quin és el deute acumulat que tenim i de com, en una situació de crisi molt profunda, ho afrontem els propers anys. Per tant, molta austeritat, molt apretar-se el cinturó i molt realisme.
Hi ha una segona cosa a fer: fer créixer l'activitat econòmica de la ciutat. Si això passa, a banda de reduir l'atur, millorarem els ingressos municipals. Per tant, hem d'incrementar l'activitat econòmica a Cerdanyola. Serà la meva obsessió.
Aprimar l'administració? Sí, per tal de modernitzar-la. L'administració municipal necessita una revolució interna per tal de convertir-la en una administració moderna, àgil, eficaç i, probablement, molt més prima en alguns aspectes, però que alhora doni més i millors serveis als ciutadans.
AFV: Parla d'incrementar l'activitat econòmica a Cerdanyola. Això com s'aconsegueix?
AE: S'han de fer diverses coses. Una és creure's de veritat el projecte que hi ha al voltant del Parc de l'Alba. Aquesta és una zona de desenvolupament econòmic molt important pel conjunt de Catalunya y també per Cerdanyola. És una zona on hi ha molt terreny disponible per a la instal·lació de noves empreses vinculades a la ciències i a la tecnologia. I hem de fer esforços per a 'vendre' la ciutat, per a explicar a empreses d'arreu del món que aquest és un bon lloc per instal·lar-s'hi.
D'altra banda, hem d'estar al costat de les empreses que hi han avui a Cerdanyola -sigui una indústria, sigui el comerç, sigui la restauració- i posar-lis les coses fàcils. Avui, crec que no totes les empreses que hi ha a la ciutat estan satisfetes del seu Ajuntament. Les hem d'animar, ajudar i posar les coses fàcils perquè puguin créixer, sobreviure, crear ocupació i contractar personal.
AFV: I de quina manera es posen les coses fàcils a les empreses?
AE: D'entrada, amb una administració que sigui més àgil a l'hora de concedir un permís. Quan una empresa vol créixer se l'ha d'ajudar perquè moltes vegades depèn de permisos municipals.
I, d'altra banda, hi han moltes ajudes complementàries a sectors com el comerç o la restauració que, tot i que ja s'han posat en marxa en alguns casos, es poden augmentar.
AFV: Segurament una via per a obtenir nous recursos sigui el desenvolupament del Centre Direccional, tot i que darrerament està patint diversos entrebancs. Creu que el govern d'ICV-EUiA i CiU va fer un plantejament massa optimista dels terminis i de les contrapartides que obtindria la ciutat d'aquest pla i es pot estar pagant ara això a nivell econòmic?
AE: Abans parlava de possible autocrítica. En un dels temes que he fet autocrítica i la faig ara també és en què tots els partits -el PSC quan governava Cristina Real, l'època d'Antoni Morral i nosaltres mateixos també- hem pensat durant molts anys: "L'any que ve el Centre Direccional començarà a funcionar i d'aquí arribaran ingressos importantíssims per l'Ajuntament". El més important ara és que ens adonem que el tipus d'ingressos que pensàvem que podria arribar del Centre Direccional no serà així i que no arribarà a la velocitat que teniem previst. És a dir, fa cinc, sis, deu o dotze anys algú podia pensar que hi haurien ingressos per llicències d'obres o per construccions. En aquell moment, així hagués pogut passar, però avui això és irreal. Vindran ingressos i riquesa del Centre Direccional? Sí, però vindrà per l'activitat econòmica que es pugui desenvolupar i per l'augment de població que, poc a poc, s'anirà produint els propers anys.
AFV: Donat el poc marge econòmic, quines inversions s'haurien de prioritzar a Cerdanyola, segons CiU, durant el proper mandat?
AE: Hi han tres tipus bàsics d'inversions que s'han de fer: una, aquelles que ajuden a les infraestructures de la ciutat vinculades a la mobilitat; una segona, en aquelles infraestructures que són a favor de les persones, de la vida quotidiana de la ciutat, les que tenen a veure amb la promoció de la cultura, de l'esport, amb els serveis educatius...; i, en tercer lloc, petites inversions que tinguin a veure amb l'espai públic. Cerdanyola pateix un dèficit de molts anys en el seu espai públic i, tot i que els darrers anys, s'ha anat posant a to, hi ha molta feina a fer encara. Haurem de continuar remodelant carrers, arreglant voreres...
AFV: Un dels equipaments més demandats per la població és l'hospital Ernest Lluch, però el nou Govern de la Generalitat ja ha deixat entreveure que la seva construcció quedarà ajornada. Si això es confirma, quina serà la posició de CiU a Cerdanyola ? I quina creu que hauria de ser la reacció institucional, la de l'Ajuntament?
AE: Som conscients, i per tant ajudarem al Govern de la Generalitat, de quina és la situació econòmica del país, que és greu. Però també diem que l'hospital Ernest Lluch és important per a Cerdanyola i per aquesta part de la comarca i, per tant, no volem renunciar de cap manera a la seva construcció. La Generalitat tampoc. De fet, nosaltres vam anunciar que ens entrevistaríem amb el Departament de Salut i ho vam fer fa uns dies en una reunió interna de partit amb la gent de CiU dels altres pobles afectats (Montcada, Ripollet i Barberà). Els hi vam plantejar la necessitat del territori que l'hospital es pugui construir. Des del Govern de la Generalitat no es descarta, de cap manera, la seva construcció. Ben al contrari, es considera que probablement és l'hospital més prioritari en aquests moments dels que hi ha previstos construir a Catalunya.
AFV: Fa uns dies, ERC parlava del gran sobrecost econòmic per l'Ajuntament que podia suposar l'aturada de les obres de la passera del riu Sec. La ciutadania ha d'estar espantada en aquest aspecte? Què s'ha fet malament en aquest cas?
AE: El que es va fer malament va ser voler col·locat una obra important com és el pont sobre el riu dins del 'Pla Zapatero'. En menys de 20 dies havíem de redactar projectes per a presentar. En aquest temps, pots fer un projecte d'asfaltat de carrer o algún que ja tinguis fet, però en 20 dies no s'improvisa el projecte arquitectònic de construcció d'un pont. Aquest va ser el gran error.
AFV: A qui s'ha d'atribuir la responsabilitat?
AE: Jo crec que a l'alcalde que, en aquell moment, va forçar per a col·locar aquesta obra al projecte dels FEIL.
AFV: Un dels grans focs d'actualitat a la ciutat durant els darrers anys és l'abocador de Can Planas. Després de la moció aprovada fa uns dies al Ple, quan s'espera disposar del dictamen del Comisari de Medi Ambient de la UE? Si, finalment, des de Brusel·les aconsellen el buidat de l'abocador, seria un greu problema econòmic el fet d'afrontar aquesta solució?
AE: El tema de Can Planes és molt important. Hem d'abordar la millor solució possible i, per a fer-ho, com a govern de Cerdanyola hem demanat un segon estudi que aprofundeixi en quines fòrmules, quins calendaris i quins costos econòmics tindran les solucions que s'hi poden prendre. A més, hem aprovat per Ple demanar opinió a la Unió Europea sobre aquesta qüestió i el que hem de fer és esperar aquests resultats per a poder prendre la decisió més correcte possible.
AFV: Una altra font de polèmica les darreres setmanes ha estat el clot d'Almar a Bellaterra, un feu tradicionalment favorable a CiU. Quina és la seva posició sobre el futur d'aquest espai?
AE: Fa uns anys vam posar en marxa l'abocar Elena, on hi van bales de residus inerts des de l'Ecoparc de Montcada. En aquest moment, hi ha un problema d'olors. Abans de parlar de l'Almar, hauríem de resoldre o mirar quin és el motiu d'aquests olors a l'abocador Elena. Si resolem el tema de les olors i, per tant, continuem pensant que aquest és un sistema correcte, que funciona i que es fa amb totes les garanties, podríem posar damunt la taula el tema de l'Almar.
AFV: Entèn que l'inici de la reforma de la plaça Sant Ramon, una zona tradicionalment convergent, a menys de tres mesos de les eleccions es pugui veure en clau electoralista des d'algún sector?
AE: No, durant els darrers quatre anys hi han hagut obres que han començat i han acabat. Aquesta toca començar-la ara i, passades les eleccions, s'iniciaran unes altres. A més, aquesta és una obra que paga l'Àrea Metropolitana de Barcelona i ha anat seguint el procés que marquen els seus tècnics. Ells han licitat el projecte i ells el paguen.
Ens hem d'acostumar que el període electoral no ha d'afectar la normalitat de les obres que comencen i acaben.
AFV: A nivell de mobilitat, vostè ha estat un ferm defensor de la creació dels carrils bici a la ciutat els darrers anys. Creu que la gent ha captat el seu missatge? Continuaria amb aquesta línia la propera legislatura si tingués responsabilitat de govern?
AE: La bicicleta és una opció de futur a la ciutat. El cotxe ha d'anar enrere i han de créixer molt el transport públic, la bici i el anar a peu. Per a poder anar en bicicleta, tota la ciutat s'ha de poder adaptar. A la majoria de carrers pot conviure amb els cotxes i als carrers peatonals conviuen amb els vianants. Però hi han determinades vies de la ciutat, les principals, en què és necessari un carril bici segregat per seguretat. Quan fas una urbanització de nou, és molt fàcil fer un carril bici ben fet. La prova és la carretera de Sant Cugat. Quan s'ha de fer en una zona que ja està urbanitzada és una mica més complicat perquè s'han de modificar voreres o les amplades dels carrils de circulació. Però s'ha de fer. Els carrils bici són importants i són una opció de futur.
D'altra banda, és veritat que d'aquest tema hem parlat amb les associacions de veïns, però potser no ho hem fet prou amb el conjunt del veïnat, no hem explicat prou bé les característiques del carril bici, la seva necessitat o com serien. I aquí sí que faig una certa autocrítica.
AFV: CiU va ser un dels impulsors de la creació dels aparcaments soterrats de la ciutat. Una vegada vistos els resultats de la seva utilització, creu que va ser un error?
AE: Crec que va ser un encert. Ho vaig defensar des del primer dia i segueixo defensant ara que haver construït aquells tres aparcaments soterrats i aquelles 900 places sota terra era important per a Cerdanyola i continua sent important. I encara penso que se n'hauria de construir algún més.
Allò que ha fallat és la gestió d'aquests aparcaments. Podria haver estat millor des del primer dia, probablement anant de la mà d'alguna empresa especialitzada en la gestió d'aparcaments públics.
AFV: Durant l'acte de la seva proclamació com a candidat de CiU, vosté va defensar fermament que treballarà per assolir que "siguem, haguem nascut on haguem nascut, una sola societat i un sol país". Com s'aconsegueix això?
AE: Això s'aconsegueix amb una societat cohesionada i amb una societat que tingui la voluntat de ser una sola societat. És el tema més important que tenim de futur. Si això va bé, si hi ha una bona integració, si realment som una sola societat, si hi ha cohesió social, el país té futur. Si d'aquestes situacions se'n deriven problemàtiques o una falsa integració, tindrem molts problemes en el futur. Per tant, dedicar esfroços avui a la integració de tothom és una prioritat que hem de tenir molt present com a ciutat i com a país.
AFV: Des dels grups de l'oposició a l'Ajuntament s'ha manifestat que el nou contracte de recollida de residus i neteja viària no arriba en el moment més adequat, donat el seu gran pes econòmic, i que aquest fet es traduirà en un gran problema per al proper govern resultant del proper 22 de maig...
AE: No hi estic d'acord. Cerdanyola té un dèficit acumulat de molts anys en el tema de la neteja de l'espai públic. Crec que el fet que Cerdanyola no era prou neta era una idea molt compartida pel conjunt de la població. Ara havia caducat el contracte que teníem fins ara i, per tant, ara era el moment de decidir quin tipus de neteja i de recollida d'escombraries volem per a la propera dècada. És veritat que dediquem més esforços econòmics al nou contracte, però s'ha de fer si volem millorar. Malgrat això i que estic segur que el nou contracte donarà bons fruits a la ciutat, seguim estant per sota en despesa per habitant pel que fa a neteja viària i recollida d'escombraries que ciutats del voltant com Sabadell, Terrassa, Sant Cugat o Ripollet.