La diputada d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Imma Moraleda, i l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, han presentat aquest matí el resultat de la prova pilot de l'Observatori de Civisme a Ripollet, que ha comptat amb el suport de l'ens provincial. A l'acte també ha assistit el tinent d'alcalde del Pla Local per a la Convivència, Ferran Tornel.
Durant la presentació, Moraleda ha destacat la importància d'aquest observatori com a eina per reforçar la convivència i la cohesió social, treballant, sobretot, des de la prevenció. Per a la diputada, aquest "és un instrument molt necessari en els moments actuals donat que els canvis que s'han produït darrerament han anat molt ràpid i són molt visibles. De fet, podem afirmar que ens configuren una nova realitat social que no es pot entendre sense tenir en compte l'augment de la diversitat entre la ciutadania".
D'aquesta manera, ha continuat Moraleda, "hem de desenvolupar actuacions que tinguin com a finalitat garantir la convivència, el respecte als drets i als deures de tothom, la igualtat d'oportunitats i, també, l'accés als serveis i als recursos socials normalitzats". Així, amb el suport de la Diputació, "hem posat en marxa programes d'acollida de població nouvinguda; hem establert mesures per a la prevenció i resolució de conflictes entre els ciutadans i ciutadanes creant el programa de mediació ciutadana ja l'any 2006 i des d'aleshores hem atès més de 24.000 casos que han implicat més de 54.000 persones;i hem generat accions per a fomentar la relació cívica entre persones de diferents cultures i de diferents generacions".
Per la seva banda, l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, ha assegurat que "Ripollet és un poble cívic amb un alt grau de convivència", on viuen més de 37.000 persones en un espai reduït. Per a Parralejo, aquest estudi és important per a conèixer la realitat del municipi i poder impulsar solucions per a prevenir els conflictes. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que algunes d'aquestes mesures han consistit en col·locar elements físics en espais de conflicte, fent carrers més amables, protegint els espais de jocs infantils o col·locant elements que impedeixin l'excés de velocitat en alguns punts conflictius.
En total, del 14 de juny al 14 de setembre, es van registrar, tal com cita l'estudi, 180 incidències, de les quals el 12,2% corresponen a brutícia al carrer i el 87,8% a civisme al carrer, sense que s'hagin registrat dades destacables respecte la mobilitat, que era el tercer indicador estudiat.
Aquest projecte és una acció del Pla Local per a la Convivència i ha estat finançat per la Diputació de Barcelona. L'organisme s'ha encarregat de catalitzar les dades recollides de diferents departaments municipals, com ara la Brigada Municipal d'Obres, Parcs i Jardins, l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, Serveis Municipals, el Pla Local per a la Convivència, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra de Ripollet. Aquest estudi es preveu repetir de forma anual, creuant dades de períodes tant d'hivern com d'estiu. Tal i com ha recordat el responsable del Pla Local per a la Convivència, Ferran Tornel, a aquesta eina de prevenció se li sumarà en breu l'Ordenança de Civisme, que serà efectiva en un parell de mesos i que es convertirà en el marc principal del Pla.