Cerdanyola sense Abocadors demana a la Fiscalia Anticorrupció de Madrid que investigui presumptes irregularitats de l'Ajuntament per afers relacionats amb Can Planes - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Cerdanyola sense Abocadors demana a la Fiscalia Anticorrupció de Madrid que investigui presumptes irregularitats de l'Ajuntament per afers relacionats amb Can Planes

La plataforma Cerdanyola sense Abocadors ha presentat un escrit a la Fiscalia Anticorrupció de Madrid on demana que s'investigui les presumptes irregularitats de l'Ajuntament per afers relacionats amb l'abocador tòxic de Can Planes. La plataforma també ha fet pública la documentació que li ha fet arribar al Comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, Janez Potocnik. Dues vies diferents que, segons la plataforma, tenen un únic objectiu: el sanejament de Can Planes.

L'escrit enviat a la Fiscalia Especial contra la Corrupció demana que s'investigui la possible rellevància penal dels fets que envolten el nou planejament urbanístic del Centre Direccional aprovat l'any 2005, on es contemplava l'edificació d'haitatges i equipaments dins del perímetre de Can Planes, "tot i conèixer l'existència de l'abocador, de la seva perillositat, de la manca de control i vigilància que els informes tècnics exigien i que mai es van dur a terme". Uns estudis que, segons la plataforma, "es van ocultar a la ciutadania i a la discussió política i social que va generar el canvi de planejament". Cerdanyola sense Abocadors, a més, destaca "l'agreujant de comprometre i disposar de diners públics municipals per a la remediació de Can Planes -que l'informe d'IDOM va valorar el 2008 entre 200 i 36 milions d'euros, depenent de la solució escollida- quan informes anteriors aconsellaven, abans d'iniciar cap desenvolupament urbanístic, exigir al gestor titular de l'abocador -l'Entitat Metgropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR)- per a què dugués a terme els controls i les solucions exigibles".

Dos informes 'oblidats'
La base de la denuncia de la plataforma Cerdanyola sense Abocadors es basa en dos informes que el Consorci del Centre Direccional, participat per l'Ajuntament i per la Generalitat, van encarregar a finals de 2002: un relatiu a l'impacte ambiental de l'abocador de Can Planes i realitzat pel Centre Tecnològic de Manresa, i un altre jurídic en relació també a l'abocador i elaborat per l'advocada Concepció Puebla.
L'escrit enviat a la Fiscalia explica que l'informe del Centre Tecnològic de Manresa, lliurat a l'administració al febrer de 2003, posa de manifest "la perillositat dels residus abocats a Can Planes", així com "els problemes que ocasiones els gasos i lixiviats que en surten". A més, la plataforma assenyala que aquest estudi exhorta a les administraciones a realitzar seguiments i controls de l'aire i de l'aigua, i a fer un estudi més profund de la problemàtica de l'abocador, però "desaconsella de construir a sobre de l'abocador pels riscos tant per a la salut de les persones com per les estructures metàl·liques i de ciment dels edificis".
Pel que fa a l'informe jurídic elaborat per l'advocada Concepció Puebla, la plataforma indica que l'estudi recorda que els abocaments de materials més perillosos i tòxics (sals de fossa d'alumini) es van realitzar sense que hi consti que l'empresa propietària i gestora de l'abocador (l'EMSHTR) seguís les obligacions imposades a la llicència provisional atorgada per l'Ajuntament i que afectaven, entre d'altres mesures de control periòdiques, al control de les condicions tècniques de segellat i clausura de l'abocador. En qualsevol cas, la plataforma indica que l'informe assenyalava que l'EMSHTR és la responsable de portar a terme les actuacions per tal d'eliminar i reposar el terreny en el qual, en alguns indrets, es fa difícil, sinó impossible, prosseguir amb les obres d'urbanització atès el risc a l'entorn i les persones que això suposaria.
Malgrat aquests dos informes "tan contundents", la plataforma recorda que l'Ajuntament va iniciar amb posterioritat el canvi de planejament urbanístic del Centre Direccional, desplaçant cap els terrenys de l'abocador de Can Planes l'edificabilitat que es perdia a l'augmentar el corredor de la Via Verda. El nou planejament, finalment, es va aprovar l'any 2005.

Documentació a la UE
A banda de la Fiscalia Anticorrupció de Madrid, la plataforma també ha fet pública la documentació enviada al Comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, Janez Potocnik, que s'ha de pronunciar sobre la millor solució per a sanejar Can Planes. Cerdanyola sense Abocadors assegura que ha dut a terme aquesta acció després de tenir "constància fefaent" que les administracions competents li han entregat a Potocnik informació "informació insuficient, parcial o tendenciosa".

Pages