L'Agrupació d'Arquitectes de Cerdanyola reclama consens polític i social per avançar en la definició d'una marca de ciutat - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

L'Agrupació d'Arquitectes de Cerdanyola reclama consens polític i social per avançar en la definició d'una marca de ciutat

L'Agrupació d'Arquitectes de Cerdanyola (ArC) ha fet públic un manifest on reclama consens polític i social per avançar en la definició de la Marca Cerdanyola. L'ArC explica que s'ha reunit les darreres setmanes amb els representants dels principals partits polítics de la ciutat per tal d'incidir en un aspecte que considera "fonamental" per la ciutat en aquests moments: "impulsar la dinamització de l'activitat econòmica i social per a construir la Cerdanyola del futur".

Per aconseguir aquest objectiu, l'ArC remarca com a clau la participació i implicació de tots els professionals del sector, així com de la resta d'agents socials, tant públics com privats, "que necessàriament han d'intervenir en aquest procés de transformació de la ciutat". Prèviament a aquest procés, però, l'entitat creu que "cal acabar amb determinades inèrcies que en els darrers anys han governat al departament d'Urbanisme i l'han abocat a una total inoperància, tant pel que fa a la gestió com al planejament". I és que l'ARC denuncia que, durant les darreres legislatures, l'àrea municipal d'Urbanisme ha viscut "totalment aïllada de la realitat ciutadana, sense vocació de servei allunyat dels actius de la ciutat i amb un evident desconeixement de la realitat actual i històrica de Cerdanyola". Així, l'ArC posa alguns exemples d'aquestes disfuncions: "Temps excessius i fora de llei per a obtenir llicències, planejaments de gestió inviable per manca de relació amb els propietaris, grans planejaments aturats... Cal una actitud diferent".

"Cerdanyola està per fer"
El manifest de l'ArC destaca que, per la seva posició gegràfica estratègica i pel potencial que li dóna tenir a l'abats el Parc Tecnològic del Vallès amb el Parc de l'Alba i la Universitat Autònoma de Barcelona, la ciutat "té eines suficients per a crear la Marca Cerdanyola". Per aconseguir-ho, els arquitectes consideren que, més enllà de visions partidistes, els polítics del municipi "siguin capaços de consensuar un projecte comú a llarg termini per Cerdanyoila, amb la ciutat com a element prioritari i amb uns objectius comuns". O, el que és el mateix, l'ArC defensa que cal impulsar un Pla Estratègic amb una sèrie de directrius bàsiques "per encarar el futur de Cerdanyola".
Així, en el camp urbanístic, els arquitectes cerdanyolencs creuen que cal redefinir el planejament del Centre Direccional i "aprofitar aquesta important actuació urbanística per portar la ciutat fins la UAB i el PTV". A més, reclamen que s'utilitzi el riu Sec com a eix vertebrador de la ciutat, "capaç d'aportar lligams i espais de relació necessaris per la ciutat, que permeti un recorregut cívic des del futur hospital fins la universitat". L'ArC, igualment, subratlla la necessitat d'intervencions per a "resoldre les necessitats específiques de cada barri i millorar-los qualitativament", així com d'optimitzar els equipaments existents, "en molts casos infrautilitzats o totalment en desús". Per últim, l'agrupació demana l'adequació de la normativa en aspectes com la dimensió dels habitatges o els usos admesos en locals en planta baixa en algunes zones concretes, "per atendre i resoldre les necessitats de la població".
En el terrenys comercial, l'ArC creu que el Pla Estratègic de Cerdanyola hauria de reforçar els eixos comercials existents; crear un centre comercial i d'oci al mig de la ciutat "en un punt clau" com és el carrer Santa Teresa i que seria "un pol d'atracció capaç de dinamitzar l'activitat comercial de l'avinguda Catalunya que, vinculat a l'estació de Renfe, traspassi la carretera i arribi fins el nou hospital"; acabar amb "les ordenances contradictòries que hipotequen el futur comercial del carrer Sant Ramon"; i, per últim, donar agilitat a les tramitacions de llicències d'activitats.
El Pla Estratègic que reivindica l'ArC també hauria d'incloure directrius en el camp de l'empresa. Així, els arquitectes demanen que es fomenti la implantació d'indústria vinculada als sectors tecnològics; realitzar accions per al manteniment de l'activitat de les empreses locals existents; impulsar projectes d'innovació vinculats amb el PTV; fomentar programes de col·laboració entre la universitat i l'empresa; i atraure i tutelar les iniciatives de nous emprenedors.
Per últim, pel que fa al terreny de la sostenibilitat, l'ArC reclama que s'utilitzin els recursos locals: "Donar sentit d'una vegada per totes a conceptes com eficiència, respecte per l'entorn, recursos propis del lloc". A més, reivindica l'implantació d'energies renovables en edificis públics i privats, així com l'impuls de mesures encaminades a millorar l'estalvi energètic i l'estalvi d'aigua (ajuts a la rehabilitació energètica, millora de l'aïllament tèrmic, reaprofitament de les aigües grises...).

Pages