David Fontanals i Marc Padró són els autors de 'Les cares de la guerra. Testimonis de la guerra civil i la repressió a Ripollet', en nom de l’Associació Mai Més!, que va guanyar la tercera edició del Premi d’Investigació Local 'El fil de la memòria', atorgat per EMA Publicacions. Aquest DVD-llibre, el setè volum de la col·lecció d’història local 'El fil de la memòria', es presenta avui a Cerdanyola, a les partir de les 19,30 hores, al Casal Popular i Cultural La Clau, en una acte organitzat per l’Associació Cultural La Verema.
El silenci i la por van envair els carrers de Ripollet el gener de 1939. El dia 26, les tropes franquistes ocupaven la població i sotmetien bona part dels seu habitants a vexacions, càstigs, denúncies i coaccions. Durant anys, les persones que s’havien significat durant la II República per una o altra raó (des de formar part de la Junta de Rabassaires fins a haver estat regidors a l’Ajuntament) van patir persecucions, judicis “sumaríssims” i, en alguns casos, pena de mort. La resta de la població es va sotmetre a les normes i obligacions franquistes. Molts d’ells es van imposar el silenci. Al carrer, a casa, a taula. Ni la mort del dictador, l’any 1975, ni l’establiment d’una democràcia que s’afermava any rere any van aconseguir trencar aquest silenci que, en molts casos, encara perdura.
La voluntat de trencar aquest silenci, de superar la por, ha estat l’objectiu del treball de David Fontanals i Marc Padró. Durant més de dos anys, s’han enregistrat testimonis de la guerra civil i la postguerra a Ripollet i amb ells s’ha elaborat un documental que ocupa el primer DVD de Les cares de la guerra. El documental explica la vida quotidiana a Ripollet des de la II República als primers anys de la postguerra. Però hi ha més testimonis, són les persones que van arribar a Ripollet més tard, que van viure la guerra i la postguerra en els seus pobles i ciutats d’origen (alguns d’ells en zona franquista, a diferència de Catalunya). Totes aquestes vivències estan recollides en el segon DVD. Els seus relats contenen anècdotes divertides però també moments tràgics i dolorosos: la mort, l’exili, la presó, la gana. Encara que els testimonis són només una part petita de les persones que van patir aquest període, per a EMA Publicacions “totes aquestes persones van patir la violència física de la guerra i la postguerra i la violència mental de la dictadura franquista que ens va negar el coneixement de la realitat i que, ens molts casos, va arrossegar-nos cap una forma de vida marcada per la por i la falta de llibertat. Aquest any, quan es commemora el 75è aniversari de l’inici de la guerra civil, encara és important saber que la guerra, en realitat, la vam perdre tots, també els que encara no havíem nascut”.
Finalment, un document escrit recull testimonis sobre l’educació, el violent període revolucionari que va seguir l’alçament militar del 18 de juliol de 1936, la lleva del biberó, les denúncies recollides a l’Informe de la Causa General oberta pel franquisme o l’estraperlo. El conjunt és un document audiovisual amb més de 5 hores de gravació i un text escrit que recull també imatges i documents encara no publicats a Ripollet.