Els Plens dels ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet van aprovar dijous passat, durant les sessions ordinàries del mes de febrer, una moció proposada per CCOO i UGT contra la reforma laboral, amb els únics vots en contra del PP. En el cas de Cerdanyola, el text impulsat pels dos sindicats va rebre el suport de PSC, ICV-EUiA, ERC i CxC, mentre que CiU es va abstenir. A Ripollet, la moció va rebre els vots a favor de PSC i ICV-EUiA, mentre que el COP-CpR es va abstenir, assenyalant que el text es quedava curt.
La moció reclama que els ajuntaments, com a "sensors privilegiats de les necessitats i les angoixes de la ciutadania", demanin al Govern Central que interpreti el rebuig social generalitzat que ha provocat la reforma laboral que va entrar en vigor el passat 12 de febrer i que convoqui la mesa del diàleg social per obrir un procés de negociació amb els agents socials i econòmics per tal de reorientar-la en el sentit d'impulsar "una contractació veritablement estable i de qualitat". Aquesta negociació ha de tenir l'objectiu d'assegurar "la incorporació al mercat laboral de treballadors a l'atur" i fer passes en la direcció de "transformar el nostre model competitiu".
La moció impulsada per UGT i CCOO reclama també que el Govern Central afronti la necessitat d'enfortir els serveis públics com a garants dels drets i cohesió social en uns moments en què gairebé el 30% de la població aturada ja no rep cap mena de prestació ni subsidi per desocupació.
Un últim punt del text és la demanda de compliment dels compromisos en matèria de finançament adquirits entre el Govern de l'Estat i el Govern de la Generalitat després de l'entrada en vigor del nou Estatut de Catalunya. Aquest compliment, segons els sindicats, permetria "evitar l'ofegament de la capacitat econòmica" de les administracions catalanes.
La moció aprovada a Cerdanyola i Ripollet qualifica la reforma laboral aprovada per l'executiu de Rajoy com la "més regressiva de la història democràtica a Espanya" i remarca que suposa un "enorme retrocés en matèria de drets i condicions laboral" en el nostre país. "Sota l'excusa de trobar mecanismes per a la reactivació de la contractació a la nostra economia", el text impulsat des dels dos sindicats denuncia que el Govern de l'Estat ha "imposat per decret" una reforma laboral que "instaura de facto l'acomiadament lliure i amb 20 dies d'indemnització, permet a les empreses impulsar expedients de regulació d'ocupació sense l'aprovació de l'Administració pública, bonifica els empresaris per la contractació de treballadors sense cap mena de seguretat de continuïtat i que dóna un cop greu a la negociació col·lectiva, entre altres atacs als treballadors i treballadores que introdueixen encara més incertesa en l'economia precaritzant al límit les relacions laborals".
Foto: ripollet.cat