L'Associació Ripollettenca d'Animals de Companyia (ARAC) ha posat en marxa una recollida de signatures on-line per a demanar a l'Ajuntament de la ciutat que compleixi la llei de protecció animal. Segons l'entitat, el consistori no respecta la legalitat vigent, justificant-se en les retallades derivades del context de crisi econòmica. Des de la regidoria de Salut Pública neguen la versió de l'ARAC.
L'ARAC assegura disposar de diversos casos documentats en què l'Ajuntament i la Policia Local han denegat la recollida de gossos i gats abandonats, "limitant-se a donar als ciutadans una llista de refugis i protectores on pot trucar per a intentar que es facin càrrec de l'animal". És a dir, "es renten les mans i traspassen el problema al ciutadà, i a refugis i protectores ja saturades i sense mitjans materials ni econòmics".
Per tot plegat, l'ARAC acusa l'Ajuntament d'enganyar els ciutadans, presentant un servei que "no apliquen en realitat" i incomplint "de forma flagrant" la llei de protecció animal.
Resposta institucional
La denuncia de l'ARAC ha trobat resposta en la regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament de Ripollet, que ha volgut fer diversos aclariments sobre un suposat incompliment de la llei de protecció animal. Així, Salut Pública recorda que el consistori va signar el novembre de 2009 un contracte, encara vigent, amb la Fundació Daina per a la defensa dels animals i la natura (SPAM), per dur a terme la recollida i acollida dels gossos i gats perduts i abandonats trobats al municipi. Segons aquest contracte, la recollida d’un gos té un cost mig de 400 euros i la d’un gat, de 200 euros, IVA no inclòs.
Des de Salut Pública remarquen que aquest servei no està previst per acollir o recollir aquells animals de companyia que les persones, per motius diversos, ja no puguin o no vulguin tenir a casa. Així, des de l'Ajuntament es recorda que, en aquests casos, és la persona propietària qui, assumint la seva responsabilitat i dins dels límits marcats per la llei, derivi l’animal al lloc més adequat, fent-se càrrec dels costos íntegres que se’n puguin derivar.
Salut Pública remarca l'esforç econòmic que suposa aquesta actuació per l'Ajuntament. Així, segons el consistori, el servei que presta la Fundació Daina per aquesta gestió d’animals de companyia va ascendir, durant el 2011, a 26.042 euros, quan la previsió del pressupost era de 20.000 euros. L'Ajuntament indica que aquesta despesa està destinada a garantir la correcta estada de l’animal al refugi, incloent-hi l’equipament, el veterinari, l’aigua i el menjar. Segons Salut Pública, l’animal romandrà en aquest refugi fins que sigui adoptat, fet que, en molts casos, no s’arriba a produir mai. A més, el consistori explica que el sacrifici està prohibit excepte en casos molt excepcionals.
Així, tenint en compte la situació econòmica actual i l’increment en el nombre de recollides, des del consistori s'explica que es va prioritzar la recollida d’aquells animals ferits o potencialment perillosos, directriu que es continua aplicant durant el 2012. Segons les dades de l'Ajuntament, durant el 2011 es van recollir 54 animals a la via pública, fet que suposa un increment del 42% respecte l’any anterior.
Per últim, la regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament de Ripollet assenyala que, durant els anys 2010 i 2011, ha fet campanyes de conscienciació per a promoure entre els propietaris d’animals de companyia comportaments cívics (recollida de caques a la via pública), així com la identificació i cens de gossos i gats. En aquest sentit, el consistori recorda que inscriure els animals al cens és imprescindible per reduir les intervencions de la protectora. "És per això que es demana la responsabilitat als propietaris d’animals, ja que l’obligació que marca la llei al respecte recau directament sobre ells", finalitzen des de l'Ajuntament.