Un estudi de la UB considera Cerdanyola el segon municipi més atractiu de la província per acollir empreses tecnològiques i de coneixement, només superada per Sant Cugat - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Un estudi de la UB considera Cerdanyola el segon municipi més atractiu de la província per acollir empreses tecnològiques i de coneixement, només superada per Sant Cugat

L’Institut de Recerca en Economia Aplicada (IREA) de la Universitat de Barcelona ha analitzat la capacitat de les 26 ciutats més grans de la província per atreure i mantenir activitat econòmica d’excel·lència. L’estudi conclou que Sant Cugat disposa del millor entorn perquè s’hi estableixin empreses d’alt valor tecnològic i de coneixement, seguida de Cerdanyola i Barcelona. Per valorar el potencial de cada municipi s’han tingut en compte 9 grans indicadors socioeconòmics, entre els quals destaquen el capital humà, la disponibilitat d’infraestructures, el dinamisme empresarial o el nivell d’innovació.

L’estudi -titulat Sistema Municipal d’Indicadors d’Excel·lència Empresarial (SMIEE)- avalua la potencialitat dels 26 municipis seleccionats per localitzar empreses de qualitat a través de 9 grans indicadors socioeconòmics. Aquests indicadors, establerts seguint els criteris de Science, Technology and Industry Score Board de l’OCDE (2001) i la Classificació Catalana d’Activitats Econòmiques (CCAE) de la Generalitat de Catalunya, són el capital humà; sòl i locals; infraestructures; accessibilitat; pressió fiscal; clústers empresarials; dinamisme empresarial; qualitat de vida i medi ambient; i innovació.
Cerdanyola ocupa la segona posició de l’índex global, tot i que amb molt poca diferència amb el tercer municipi (Barcelona) i una mica allunyada del primer (Sant Cugat). L'estudi assenyala que
Cerdanyola destaca per la seva molt bona puntuació a l’apartat d’innovació, degut a tenir al seu municipi el Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma. També ocupa el primer lloc al factor de sòl i locals (tot i que gairebé empatada amb el segon municipi, Manresa), degut a les importants actuacions de l’Incasòl a Cerdanyola.
A altres factors com capital humà, clústers empresarials o dinamisme empresarial, Cerdanyola també obté una puntuació per sobre de la mitjana dels 26 municipis. En canvi, es troba per sota de la mitjana (tot i que prop d’aquesta) a factors com infraestructures, accessibilitat o qualitat de vida.
Les principals fonts utilitzades per elaborar aquest estudi han estat la base de dades de municipis i comarques de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT); la base de dades HERMES (Diputació de Barcelona); la base de dades del Registre d’Afiliats a la Seguretat Social (INSS), la base de dades SABI (Sistema de Análisis de Balances Ibérico); les bases de dades dels Departaments de la Generalitat que són accessibles online, les microdades demogràfiques proporcionades per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana de l’Entitat Metropolitana del Transport (2009) i les Pàgines Grogues. Les dades utilitzades en aquest estudi han estat les més recents possibles i corresponen –donada la gran variabilitat de fonts- als anys 2008, 2009 i 2010.

Pages