Un estudi dut a terme per investigadors de la UAB, de l’Institut Català de la Salut i de la FPCEE Blanquerna (Universitat Ramon Llull), que ha comptat amb el suport metodològic de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), ha analitzat l’ús de les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC) entre els estudiants d’ESO, sobre una mostra de 5.538 alumnes del Vallès Occidental. La recerca, feta a partir d’una enquesta el curs 2010-2011, relaciona el fracàs escolar amb un ús elevat de l’ordinador a casa i correlaciona l’ús intensiu de les TIC amb el consum de substàncies tòxiques.
Els investigadors de l'estudi van constituir-se en el grup de recerca "Joves i Tecnologia de la Informació i la Comunicació” (JOITIC) que ha publicat a la revista Atención Primaria els primers resultats d’un estudi que té com a objectiu determinar l’accessibilitat i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC: internet, mòbil i videojocs) entre els joves de l’ESO. Aquest grup és format per personal d’infermeria i medicina de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut al Vallès Occidental, per docents dels centres educatius, per investigadors dels Departaments d’Infermeria i de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona i per un psicòleg de la Universitat Blanquerna.
Aprofitant la infraestructura del Programa de Salut i Escola de la Generalitat de Catalunya, durant el curs escolar 2010-2011 es va administrar una enquesta sobre l’ús d’internet, mòbil i videojocs a 5.538 nens de 1r a 4t d’ESO dels instituts públics i concertats dels municipis de Sabadell, Castellar del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda. L’enquesta recollia informació relativa a les activitats extraescolars, rendiment escolar, consum de substàncies tòxiques, relació familiar, ús de les TIC i control patern. També va incloure els qüestionaris validats d’experiències relacionades amb internet, l’ús del mòbil i els videojocs (CERV).
Els resultats de l’estudi mostren que l’accés a les TIC entre els joves està molt estès i cada vegada es produeix en una edat més primerenca. En el moment de l’enquesta, el 98 per cent dels joves disposava d’internet a casa i el 89 ja tenia mòbil abans dels 13 anys. L’ús de videojocs era del 54,2 per cent i disminuïa amb l’edat.
L’accés a internet de les persones que han participat a l’estudi s’orienta principalment a les xarxes socials (87%), els xats (52%), el correu electrònic (68,3%) i les tasques escolars (50%). Pel que fa als videojocs, l’ús disminueix amb l’edat, al mateix temps que els pares també disminueixen el seu control sobre les hores i el tipus de jocs dels seus fills.
Els investigadors han observat un increment lineal del fracàs escolar a mesura que s’incrementen les hores d’ús de l’ordinador i que es redueix el control dels pares. El fracàs escolar és del 16 per cent entre l’alumnat que utilitza l’ordinador menys d’una hora al dia; d’un 17 per cent, entre una i dues hores; d’un 20, entre dues i tres hores i d’un 29 si l’ús d’ordinador supera les tres hores diàries. Tot i així, no utilitzar-lo en absolut també incrementa el fracàs escolar fins al 27 per cent.
La falta de control patern i l’ús intensiu de l’ordinador i dels videojocs també s’ha associat a un major percentatge de joves que havien patit una intoxicació etílica o havien consumit cànnabis o altres substàncies tòxiques. Per exemple, a primer d’ESO, l’11 per cent de l’alumnat que utilitza l’ordinador més de tres hores diàries havia patit una intoxicació etílica aguda i el 10 per cent havia consumit cànnabis, mentre que aquests percentatges baixen a un 4 i un 2 per cent respectivament si l’ús diari de l’ordinador era menor a les tres hores.
La recerca ha permès estudiar factors de risc associats amb l’ús addictiu d’aquestes tecnologies, així com disposar d’una “fotografia” de partida per observar l’evolució de l’ús de les TIC en les noves generacions.