El nou màster –que té el suport de l’Institut Català de les Dones- ve a omplir un buit en els estudis sobre gènere i comunicació en l’ensenyament superior. Tot i que ja s’imparteixen alguns postgraus o cursos d’ensenyament superior generalistes, no hi ha cap màster específic centrat en un dels assumptes cabdals per entendre la societat actual: la comunicació i el seu impacte per perpetuar, reproduir o canviar els rols i estereotips de gènere.
Aquesta oferta de postgrau està impulsada pel Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Comunicació de la UAB. S’iniciarà el proper més d’octubre, i està coordinat per les professores Joana Gallego i Isabel Muntané. El màster està pensat per a què periodistes, publicistes, graduats en comunicació audiovisual o en altres disciplines afins (sociologia, polítiques, ciències socials o humanes) puguin aprofundir en les qüestions de gènere i tots els vessants de la comunicació, ja sigui a la premsa escrita, la ràdio, la televisió, els gabinets de premsa, les agències de publicitat o les industries culturals, amb un especial interès en la comunicació a internet.
“Els mitjans de comunicació no tenen clar com abordar totes aquestes qüestions, i continuen reproduint els esterotips convencionals d’una manera totalmente acrítica, la qual cosa no ajuda a superar les desigualtats socials entre homes i dones”, explica la professora de la UAB Joana Gallego. Per això és necessària una formació específica que permeti “avançar en la millora de la representació de les dones en la comunicació per tal que aquestes tinguin el protagonisme que els hi correspon i deixin d’aparèixer com a subjectes secundaris, infantilitzades o victimitzades” afegeix Isabel Muntané.
El Màster posarà en funcionament un Observatori sobre Gènere i Comunicació que s’encarregarà de fer informes de seguiment del contingut dels mitjans de comunicació. L’Observatori també oferirà, a empreses i institucions, l’elaboració d’estudis sobre els diferents problemes socials, econòmics i culturals relacionats amb la desigualtat de gènere i la comunicació.
L’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya dóna suport a aquests nous estudis superiors i ha signat una acord de col.laboració amb la UAB. Entre d’altres accions que durà a terme l’ICD per tal de promoure el màster, atorgarà un premi al millor treball final amb el compromís d’editar-lo i difondre’l a través dels diferents canals de la institució.
Amb aquest acord l’ICD vol fer un pas més en la seva política de suport a les inciatives pioneres en favor de la igualtat i la representació de les dones en la comunicació per tal d’ assolir l’equitat de gènere en aquest camp i a tota la societat. L’ICD ha creat una línia de treball amb les universitats catalanes amb l’objectiu de fomentar els estudis en temes de gènere i incorporar la seva perspectiva en el coneixement.
CONTINGUT DELS ESTUDIS
El màster consta de 8 mòduls amb diferents assignatures teòriques i pràctiques que van des de una panoràmica general sobre què es informar amb perspectiva de gènere, passant pels nous formats comunicatius i les tècniques més innovadores de la informació i la comunicació amb una visió no androcèntrica. Al llarg del curs s’abordaran els aspectes comunicatius de la política, la economia o la cultura, així com els problemes més candents de la societat actual: la immigració, el tràfic de persones, el fet religiós, les minories ètniques o l’activisme social i sexual.
Joana Gallego és professora titular amb una llarga trajectòria investigadora en el tema de gènere i comunicació, i entre les seves principals publicacions es troben els llibres De reinas a ciudadanas. Medios de comunicación, ¿motor o rémora para la igualdad?, Periodismo Social o Putas de película. Cien años de prostitución en el cine . Va rebre el Premi sobre Comunicació de Masses del Consell Audiovisual de Catalunya (2001) amb un treball que es publicà amb el títol de La prensa por dentro.
Isabel Muntané és professora associada, màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (UB) i postgrau de Transversalitat de Gènere i de les Dones a les Polítiques Públiques. Ha treballat com a periodista en diferents mitjans de comunicació i gabinets de premsa. Autora de diferents publicacions, va rebre el II Premi de Gabinets de Comunicació en la categoria Innovació i Creativitat del Col·legi de Periodistes de Catalunya (2010).
Amb un professorat format per més d’una quarantena de persones expertes en les diferents disciplines, el màster vol ser una eina d’apoderament de les persones que el cursin, per la qual cosa inclou un ventall d’activitats pràctiques que les ajudin a posicionar-se com a professionals amb visió de gènere.
El Màster s’estructura en 60 crèdits i està dividit en 8 mòduls. Cada mòdul conté 12hores de pràctiques que pretenen dotar de les eines necessàries per a posicionar-se com a professionals en el mercat laboral, a la vegada que ajuden a apoderar-se a nivell personal. Les pràctiques són tallers on es treballarà amb Internet però també exercicis d’empoderament o ideació de campanyes i/o projectes que puguin ser oferts a les empreses i institucions.