El projecte europeu Life+ Aquaenvec, en el que ha participat el grup Sostenipra de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), ha desenvolupat una eina web que ajuda a millorar la relació entre l’impacte ambiental i el cost de les activitats del cicle de l’aigua a les ciutats.
Amb el 80% dels ciutadans europeus vivint en zones urbanes, les ciutats tenen un paper clau en el desenvolupament sostenible i en la consecució dels objectius de reduir en un 20% les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i energia elèctrica al 2020. A les ciutats, la gestió del cicle de l’aigua no només ha de garantir el subministrament d’aigua potable i el tractament de les aigües residuals, sinó que ha de fer-ho de manera sostenible, limitant tant el seu impacte ambiental com els costos associats. Les activitats del cicle urbà de l’aigua inclouen des de la captació de l’aigua, la seva potabilització, el transport i la distribució fins al consumidor, la xarxa de clavegueram, el tractament de les aigües residuals i el seu retorn al medi.En aquest context, el projecte Life+ Aquaenvec ha treballat durant els darrers tres anys en l’estudi d’una gestió eco-eficient del cicle urbà de l’aigua que garanteixi el subministrament d’aigua potable i tractament de l’aigua residual i que alhora limiti l’impacte ambiental i permeti minimitzar els costos.
Al llarg del projecte s’ha dut a terme una sèrie d’estudis a través dels quals s’ha avaluat i proposat accions per millorar l’eco-eficiència del cicle urbà de l’aigua mitjançant la integració de les perspectives d’Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) i de l’Anàlisi dels Costos del Cicle de Vida (ACCV), que quantifiquen l’impacte ambiental i els costos econòmics, respectivament, tant de la la construcció com de l’operació i el manteniment de tots els sistemes que hi intervenen.
Els dos casos d’estudi desenvolupats als municipis de Calafell (Tarragona) y Betanzos (A Coruña) els ha permès definir els indicadors ambientals, econòmics i d’eco-eficiència. Les conclusions mostren, per exemple, com en termes de petjada de carboni, els serveis de sanejament suposen majors emissions que el subministrament d’aigua potable, o com la potabilització de l’aigua presenta una major contribució en l’esgotament de la capa d’ozó per l’ús de productes clorats a la desinfecció.
Com a resultat, els membres del projecte han elaborat una eina web d’ajuda adreçada a planificadors i gestors públics i privats del sector de l’aigua que els permeti millorar la relació entre l’impacte ambiental i el cost d’activitats, algunes tan freqüents com la construcció de la xarxa de subministrament o clavegueram o l’operació d’una planta de tractament. L’eina els ofereix indicadors ambientals, econòmics i d’eco-eficiència d’una forma senzilla per una presa de decisions més sostenible. Es pot accedir a l´eina online a través de http://www.life-aquaenvec.eu/the-aquaenvec-tool/
Un altre resultat molt significatiu del projecte és la certificació segons la norma ISO 140545:2012 de eco-eficiència de la metodologia utilitzada en el projecte Life +Aquaenvec així com dels resultats en els casos d’estudi, convertint els cicles urbans de l’aigua de Calafell i Betanzos en les primeres referències a nivell nacional per AENOR.
El projecte, que ha comptat amb un pressupost de 1,6 milions d’euros subvencionat en un 50% pel programa de la Comissió Europea LIFE+, ha comptat amb la participació de Cetaqua –qui l’ha coordinat-, l’ICTA-UAB, la Universitat de Santiago de Compostela i la Universitat de València.