PRECIPITA, la plataforma de micromecenatge de la FECYT, ha seleccionat el projecte de la professora Sandra Villegas per desenvolupar un fàrmac a partir d'un fragment d'anticòs que ja ha demostrat la seva eficàcia contra l'Alzheimer.
Investigadors del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, dirigits per la professora Sandra Villegas (SGR-GRC-2014-00885), han tractat amb èxit ratolins model de la malaltia d'Alzheimer mitjançant un fragment d'anticòs. Amb una sola injecció a l'abdomen, i després de només cinc dies, els animals milloren la memòria i la capacitat d'aprenentatge com a conseqüència de la retirada dels agregats tòxics i de l'augment del nombre de neurones.
Per continuar amb el projecte, els investigadors han llançat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma PRECIPITA de la FECYT. L'objectiu és recaptar els 25.000 euros necessaris per a la compra d'un cromatògraf, imprescindible per avançar en la investigació.
L'Alzheimer és el tipus més comú de demència i la principal causa de discapacitat i dependència en el món. Es tracta d'una malaltia crònica, degenerativa, per a la qual no hi ha tractaments efectius. Una de les últimes estratègies de recerca és la immunoteràpia, administrar anticossos obtinguts al laboratori perquè actuïn contra la malaltia. El problema d'aquesta estratègia és que els anticossos produeixen greus efectes secundaris en el pacient, especialment la neuroinflamació.
El grup d'investigació de la professora Villegas ha aconseguit produir un fragment d'anticòs que arribaria al pacient sense produir els danys cerebrals que han estat observats en administrar l'anticòs sencer, i que elimina la molècula causant de la malaltia, protegint les neurones de la mort cel·lular.
El grup d'investigació compta amb dos projectes per transferir el coneixement a una empresa farmacèutica i finalment arribar al pacient. El primer, finançat per l'Institut de Salut Carlos III (FIS-PI13-01330), amb l'objectiu de demostrar la seguretat del fàrmac; i el segon, finançat amb fons europeus (FEDER) i la Generalitat de Catalunya (PROD-14-0028), per demostrar que una variant millorada té més capacitat terapèutica. "No obstant això, aquests projectes no permeten finançar la compra d'un cromatògraf, aparell que necessitem substituir urgentment i amb el qual purifiquem els fragments d'anticòs que obtenim per tècniques de DNA recombinant i enginyeria de proteïnes", puntualitza la doctora Villegas. I conclou "en cas d'aconseguir un fàrmac a partir d'aquesta estratègia no es tractaria d'un tractament pal·liatiu, com els que s'utilitzen actualment, sinó que podria curar la malaltia".