L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, i el de Ripoller, José María Osuna, han donat suport a la concentració d'uns cinquanta alcaldes i regidors davant la Delegació del Govern Espanyol a Barcelona contra la impugnació de la llei d'emergència social. Amb aquest acte han expressat el seu rebuig al recurs d'inconstitucionalitat de l'executiu del PP contra la llei catalana que evita desnonaments i el tall dels subministraments bàsics a les famílies vulnerables.
Els alcaldes han lliurat a la Delegació del Govern una instància que recull expedients i peticions dels ciutadans dels seus municipis que estan en situació de pobresa energètica. El text remarca la decisió dels consistoris de continuar atenent les demandes dels seus ciutadans tot i la suspensió de la llei per part del govern espanyol. La protesta ha estat encapçalada per l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i amb el suport d'alcaldes de tots els partits, a excepció del PP.
Els càrrecs electes s'han limitat a fer-se una foto davant la delegació per demostrar la unitat del món local contra el recurs del govern espanyol a la llei d'emergència social. Alguns dels alcaldes han entrat a l'edifici de la delegació amb la intenció de lliurar en mà les cartes a De Luna. No han passat del registre i, després de vint minuts, han decidit marxar davant la impossibilitat de reunir-se amb la delegada. En aquest temps, els funcionaris estatals només havien registrat una de les cinquanta missives. Totes les cartes tenen la mateixa estructura. Les signa personalment l'alcalde o alcaldessa, que recorda el nombre d'expedients que en aquests moments estan en tràmit i que podrien veure's afectats per una possible suspensió de la llei per part del TC. Al final, garanteixen que seguiran atenent les persones afectades "en el marc dels acords presos a la reunió mantinguda el dia 3 de maig al Palau de la Generalitat". La carta es tanca amb una sol·licitud a Llanos de Luna: "Que la delegació del govern traslladi aquesta informació a la presidència en funcions del govern espanyol". El nombre d'expedients en tramitació varia en funció de la població i dels temes que s'hagin decidit incloure. Així, es poden incloure les persones desnonades o en risc imminent de ser-ho que reclamen accedir a un lloguer social, però també les multes als grans tenidors per mantenir habitatges buits o l'inici dels procediments per garantir la cessió obligatòria dels pisos. L'Hospitalet de Llobregat, amb 2.101, és el municipi que més expedients ha comptabilitzat en la carta. Santa Coloma de Gramenet n'ha quantificat 852, Barcelona, 680, Sabadell, 200, Badalona, 86 i Cerdanyola del Vallès, 78, són altres dels municipis que han estat presents en la concentració.
Entre els representants municipals també estaven presents l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón, els alcaldes de Terrassa i Sabadell, Jordi Ballart (PSC) i Juli Fernández (ERC), l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa (CDC) així com una representació d'electes i diputats com Anna Gabriel (CUP), entre molts altres.
Els reunits creuen que la suspensió de la llei és un atac directe als drets fonamentals de la ciutadania i creuen que cal desplegar tots els articles per preservar el dret a l'habitatge i el dret a una vida digna.
Foto: Ajuntament de Cerdanyola