El Parc de Recerca UAB lidera el projecte de cooperació interregional HIGHER (Better Policy Instruments for High Innovation Projects in the European Regions), que treballarà durant cinc anys per definir noves dinàmiques d’innovació oberta i col·laborativa. L’objectiu del projecte, finançat amb 1,8 milions d’euros pel programa Interreg Europe, és compartir i intercanviar bones pràctiques entre diferents regions europees per aconseguir models innovadors de col·laboració entre els centres d’investigació i la indústria.
Les diferents entitats que participen al projecte són, a més del PRUAB, la Regió de Marche i la Regió d’Abruzzo, d’Itàlia; Nordregio, de Suècia; el Centre d’Innovació INTELI – Intelligence in Innovation, de Portugal; el Centre d'Innovació de Lituània; l’Associació de Municipis Urbans d'Eslovènia; la Regió Central de Macedònia, de Grècia, i el Consorci per a l’empresa local de Cambridge i Peterborough, del Regne Unit.
Cada entitat analitzarà el programa que la seva regió ha desplegat per potenciar la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació, en el marc de l’estratègia dissenyada per la Comissió Europea. I és que la CE considera que, per fer una Europa més competitiva és necessari que els diferents territoris intensifiquin la seva especialització d'acord amb els seus avantatges competitius i, per això, els diferents estats membres i les regions han elaborat estratègies de recerca i innovació que potencien les seves especialitzacions econòmiques i de coneixement i donen suport a la generació i el desenvolupament de projectes innovadors.
En aquest context, HIGHER pretén analitzar aquestes estratègies i programes elaborats a cada regió i trobar les millors pràctiques i actuacions que han ajudat realment a enfortir la competitivitat del teixit empresarial i al desenvolupament econòmic regional. D’aquesta manera, les diferents regions podran intercanviar bones pràctiques per millorar la col·laboració ciència-indústria i les inversions de capital privat en projectes d’R+D, i implementar-les en les seves polítiques.
Impacte en sistema català d’innovació
A Catalunya, per exemple, els resultats d’aquest projecte poden afavorir a la implementació del RIS3CAT, l'estratègia de recerca i innovació definida per la Generalitat de Catalunya per al període 2014-2020. Concretament, el Parc de Recerca UAB analitzarà l’instrument Comunitats RIS3CAT, una iniciativa pionera per transformar el teixit empresarial català a la qual es destinaran 72 milions dels Fons FEDER de la Comissió Europea.
Es tracta d’agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació, que mitjançant projectes de 3 anys crearan nous productes i serveis donant resposta a les necessitats de la societat a través de la innovació. Així, es pretén impulsar la creació d’ocupació d’alt nivell tècnic i científic i futures inversions tècniques i productives. Es preveu que fins al 2020 hi participaran 1.700 empreses i agents del sistema d’innovació català, 6.200 persones i es crearan 270 llocs de treball.
A dia d’avui, el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, a través d’ACCIÓ, ja ha aprovat la creació de 13 comunitats en els àmbits de la mobilitat sostenible, salut, alimentació, energia, sistemes industrials, turisme, moda, química, gastronomia, aigua, productes culturals, producció agroalimentària i esport. Cada comunitat està formada per un mínim de vuit membres, quatre dels quals, com a mínim, són empreses.