El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra les Violències Masclistes i, un any més, Cerdanyola se suma a la seva commemoració amb un programa d’activitats sota el lema #EnsVolemVives. En aquesta ocasió s’ha volgut posar l’atenció a les violències masclistes en l’àmbit comunitari (agressions sexuals i assetjament sexual, Tràfic i explotació sexual de dones i menors d’edat, Mutilació genital femenina o risc de patir-la, Matrimonis forçats, Violència derivada de conflictes armats...)
El programa d’actes començarà amb una xerrada informativa, a càrrec de l’entitat Dones per la Igualtat, on es presentarà els serveis que s’ofereixen com a entitat, en relació a les dones que pateixen violència de gènere o qualsevol forma d’abús. Serà dilluns vinent, a les 18'30 hores, a la seu de l’entitat.
La segona activitat del programa és una xerrada que farà un recorregut per la imatge cinematogràfica de les bruixes, en el marc de l’exposició 'Per bruixa metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya', que es pot visita al Museu de Ca n’Oliver. La xerrada serà el dijous 22 de novembre a les 18'30 hores.
El mateix dijous es projectarà la pel·lícula Custodia Compartida de Xavier Legrand a la sessió de Xisnèfils, a les 21'30 hores a l’Ateneu.
El divendres 23 de novembre, a partir de les 18 hores, tindrà lloc la xerrada 'Les agressions sexuals en contextos de Guerra i conflictes', organitzada per la Plataforma Cultural Dones.
L’acte central serà el dissabte 24 de novembre. A les 12 hores es llegirà el manifest a la plaça de Francesc Layret i seguidament es realitzarà una performance teatral a càrrec de l’Aula de Teatre de l’Ateneu. Durant el matí també hi haurà una carpa d’Amnistia Internacional on es recolliran signatures per la campanya 'No més pedres'.
A la tarda, de 14 a 21'30 hores, al Casal de Joves i en el marc de la programació Ja Tardes!!, se celebrarà una jornada contra les violències masclistes que inclourà un dinar popular, un taller d’autodefensa feminista i actuacions musicals i de dansa.
El dia 25 de novembre hi ha convocada la manifestació unitària a Barcelona contra les violències masclistes i es fa una crida a participar-hi sortint conjuntament des de l’estació de la Renfe (10'30 hores).
El dijous 29 de novembre, es realitzarà una jornada de formació dirigida a professionals i organitzacions ciutadanes. L’objectiu serà (re)conèixer tots els recursos municipals i locals que treballen en l’abordatge de les violències masclistes.
Cerdanyola rebutja les violències masclistes
Una de les activitats destacables del programa d'actes és la campanya 'Cerdanyola Rebutja les Violències Masclistes', que consistirà en la pintada de murals a diversos emplaçaments de la ciutat. Cada mural serà una mostra de rebuig contra les violències masclistes des d'una perspectiva diversa. Així, el grafiter Paco Miranda farà un mural al camp de fútbol de Fontetes amb el lema 'L'esport contra les violències masclistes', la il·lustradora Cristina Garriga ho farà a l'Escola Municipal La Sínia amb el lema 'L'escola contra les violències masclistes'; l'artista Júlia Zapata pintarà un mural a Ca n'Altimira amb el lema 'Cerdanyola rebutja les violències masclistes'; finalment, es pintarà un darrer mural al Casal de Joves amb el lema 'El jovent contra les violències masclistes'. En aquest darrer cas, encara no es coneix qui farà el mural perquè es decidirà a través d'un concurs d'instagram.
Disseny de la imatge
El disseny del programa d'actes d'aquest any presenta uns dibuixos que representen cares de dones valentes, dones que han sabut trencar amb l'ordre establert del patriarcat.
Aquests dibuixos són el resultat d'un procés de treball col·laboratiu amb dones vinculades a l'entitat SICAR cat. Aquesta entitat treballa amb dones víctimes del tràfic amb finalitats d'explotació sexual. La direcció artística del treball ha estat a càrrec de l'Olga Molina.
Actes a Ripollet
També Ripollet commemorarà el Dia Internacional contra la Violència vers les dones. El programa inclou un taller d'autodefensa feminista, per a dones d'entre 14 i 18 anys, que té com a objectiu treballar l'apoderament mitjançant aspectes físics, psíquics i socials. Tindrà lloc el 16 i 23 de novembre al Centre Cultural.
A més, són joves els autors i autores de les obres que conformaran l'exposició 'Micromasclismes', que pretén visibilitzar i denunciar el masclisme quotidià que sovint passa desapercebut. Comptarà amb diverses expressions plàstiques i audiovisuals. Els nois i noies interessats a participar-hi poden contactar amb el Casal de Joves i presentar les obres abans del 20 de novembre. La mostra serà exposada del 26 al 30 de novembre al mateix Casal de Joves i està previst que faci itinerància per diferents instituts de la ciutat.
Finalment, el mateix diumenge 25 de novembre hi haurà una acció de visibilització i conscienciació sobre la problemàtica de la violència masclista en un punt central de la ciutat.