El Centre d’Interpretació del Patrimoni (CIP) Molí d’en Rata de Ripollet acollirà a partir d'avui l’exposició temporal 'Joan Amades, La memòria del poble', produïda per l’Associació Cultural Joan Amades i cedida pel Servei de Patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola, amb motiu de l’Any Amades, que es va celebrar l’any passat.
Pujat damunt d’un ase i carregat amb quaderns i una màquina d’escriure, Joan Amades (1890-1959) va recórrer tota la geografia catalana, recuperant costums i tradicions, refranys, auques, cançons, rondalles i llegendes. La seva producció és heterogènia i desigual, però d’un valor incalculable per la cultura catalana. En el seu costumari, Amades ens parla de Ripollet i destaca el Ball de Gitanes i ens explica que, entre el territori que hi ha entre Barberà i Ripollet, es troba la porta de l’infern de Catalunya.
La mostra que acollirà Ripollet permetrà descobrir de prop l’obra i la persona del folklorista, a través de diverses notes autobiogràfiques combinades amb una selecció de fotografies, il·lustracions i un breu discurs narratiu. Tot plegat contribuirà a conèixer l’home que preservà de l’oblit moltes de les costums i tradicions populars del país.
Fonts de l’Àrea de Patrimoni del Patronat Municipal de Cultura (PMC) de Ripollet s'han mostrat molt satisfets per aquesta cessió i no descarten continuar programant més exposicions temporals de petit format al CIP, tal i com ja ha fet anteriorment amb 'Èxit' de Tomás Abella o '25 anys comunicant' de l'Associació Ràdio Ripollet.