El IV Premi d’Investigació Local de Ripollet es lliurarà el 30 de novembre - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

El IV Premi d’Investigació Local de Ripollet es lliurarà el 30 de novembre

L'editorial EMA Publicacions farà públic a finals d'aquest mes el guanyador de la quarta edició del Premi d'Investigació Local de Ripollet 'El fil de la memòria'. El certamen vol premiar projectes de recerca en camps tan diversos com la història, la geografia, l'economia, la política, la sociologia o el folklore de Ripollet. L'acte de lliurament del guardó, que es convoca bianualment, tindrà lloc el proper 30 de novembre, a partir de les 19,30 hores, a la Biblioteca de Ripollet. 
EMA Publicacions ha avançat que el jurat del premi està format enguany per Agustí Alcoberro (a la imatge), director del Museu d’Història de Catalunya i professor del Departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona (UB); i Borja de Riquer, catedràtic del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Agustí Alcoberro i Pericay
Agustí Alcoberro és doctor en Història per la Universitat de Barcelona i professor del Departament d’Història Moderna d’aquesta universitat des de l’any 1994. Des del 22 de maig de 2008 és el director del Museu d’Història de Catalunya. La seva activitat professional es mou en tres eixos bàsics: la recerca i la divulgació històriques, la creació literària i l’elaboració de materials per a l’ensenyament de les ciències socials. Algunes de les seves publicacions són: Pere Miquel Carbonell: Cròniques d’Espanya (1997), Identitat i territorio. Textos geogràfics dels Renaixament (2000), Catalunya durant la Guerra de Successió (2006) o Pirates, bandolers i bruixes a la Catalunya dels segles XVI i XVII (2004).
En la seva tasca de divulgació històrica, va dirigir El Temps d’Història –suplement mensual de la revista El temps- entre 2000 i 2002 i va ser assessor de la sèrie Històries de Catalunya, de TV3, durant les temporades 2003 i 2005. Actualment, és membre del Consell de Redacció i del Consell Assessor de la revista Sapiens. Com a escriptor, ha publicat especialment per al públic jove, però el seu èxit més destacat és una novel·la per a adults Retrat de Carme en penombra (1989), que va guanyar el Premi Sant Jordi, l’any 1988.

Borja de Riquer i Permanyer
Borja de Riquer és catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, on ja fa quaranta anys que fa classes, investiga i dirigeix tesis. La història del catalanisme polític ha estat l’eix de la seva recerca, que s’ha anat centrant en la figura de Francesc Cambó, sobre el qual ha publicat L’últim Cambó (1936-1947) (1996) i Francesc Cambó: entre la monarquia i la República (1930-1932) (2007). Ha col·laborat en la Història de Catalunya dirigida per Pierre Vilar, amb els volums dedicats al franquisme i la transició (conjuntament amb Joan B. Culla) i al període autonòmic (amb Jordi Maluquer de Motes), i va dirigir l’obra col·lectiva Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans, publicada per Enciclopèdia Catalana en 13 volums. També ha assessorat Televisió de Catalunya en la sèrie Històries de Catalunya. Ha estat membre de les dues comissions d’experts nomenades pel Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya per resoldre el contenciós de la documentació catalana dipositada a l’Arxiu de Salamanca i presideix el Consell Assessor del Memorial Democràtic de Catalunya. Aquest any ha publicat La dictadura de Franco, novè volum de la col·lecció Història d’Espanya, dirigida per Josep Fontana i Ramón Villares.

Pages