Begoña Navarrete, directora de la Fundació Autònoma Solidària, i Miquel Roca, director de l’oficina de 'la Caixa' a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han signat un acord de col·laboració (a la imatge) relatiu a la iniciativa 'Croma', un projecte d’acompanyament en el procés escolar a nens i joves amb una major dificultat d’adaptació al sistema educatiu, que es desenvoluparà a 6 escoles (4 de Cerdanyola i 2 de Sabadell) i a 4 IES (3 de Rubí i 1 de Cerdanyola). L’Obra Social de 'la Caixa' col·laborarà amb 12.000 euros en la realització del projecte.
Aquesta ajuda s'emmarca en la convocatòria d’Interculturalitat i Cohesió Social de l'Obra Social 'la Caixa', que vol promoure projectes que donin resposta a un dels reptes socials més importants de l'actualitat: la convivència en la diversitat. Aquesta convocatòria es dirigeix, per tant, a entitats que treballen en la promoció de la relació i la convivència entre col·lectius de diferents orígens culturals; i per a millorar la convivència i el reconeixement de la societat diversa a través del foment de pràctiques de mediació intercultural i comunitària.
Enguany, la convocatòria de l'Obra Social 'la Caixa' ha selecccionat 63 projectes arreu de l'Estat, als que ha dotat amb un milió d'euros. Entre ells s'hi troben una vintena d'iniciatives presentades per entitats sense ànim de lucre barcelonines. És el cas de la Fundació Autònoma Solidària, que promou la realització del programa 'Croma', un projecte d’acompanyament en el procés escolar a nens i joves amb una major dificultat d’adaptació al sistema educatiu i al territori català per desenvolupar les habilitats que garanteixin el seu èxit acadèmic i personal.
El programa està basat en els principis bàsics reflectits en el Pacte Nacional d’Immigració i en el Pla de ciutadania i Immigració de Catalunya. Aquests dos documents donen una visió general del que és una ciutadania plural i cívica on es contemplen els valors de justícia i de respecte dels drets humans, com a marc de referència per a orientar les intervencions públiques entorn a la immigració a Catalunya. El programa ofereix la possibilitat a col·lectius multiculturals i que presenten una major dificultat d’adaptació al sistema educatiu i al territori català de desenvolupar les habilitats necessàries per poder garantir el seu èxit acadèmic i personal.
El programa es desenvolupa actualment en el marc dels tallers d'estudi, un recurs que posa a l’abast d’escoles i instituts el Ministerio d’Educació (MEC) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a través del Plan PROA (Programas de Refuerzo, Orientación y Apoyo). El pla vol actuar davant les situacions de desavantatge educatiu d’alguns nens i joves per les seves circumstàncies personals, socioeconòmiques i culturals, que s’associen amb freqüència amb situacions de risc o marginació en l’entorn en que viuen. La missió de la Fundació Autònoma Solidària és contribuir a la construcció d'una universitat més solidària i compromesa amb la realitat social, mitjançant la promoció de la participació voluntària de la comunitat universitària i el treball per garantir la igualtat d'oportunitats.
Foto: Obra Social 'la Caixa'