L'Institut Català del Sòl (Incasòl), a instàncies de l'Ajuntament de Ripollet, ha traslladat l'om que estava situat a la zona del Martinet, a la parcel·la que limita amb els carrers Indústria, de la Granja, passatge de la sèquia Monnar i carrer de la Font de Can Mas, al parc de Carles Ferré. Aquesta acció s'ha dut a terme per poder-lo declarar exemplar protegit, circumstància que revaloritzarà l'exemplar i facilitarà el seu desenvolupament.
L'Ajuntament destaca que l’existència d’aquest om tan antic és un fet realment destacable, ja que es tracta d’una espècie de la qual se’n troben pocs exemplars perquè la major part moren joves atacats per un fong semiparasitari anomenat Ceratocystis ulmi. Aquest fong produeix una malaltia nomenada grafiosi que es creu que va entrar a Europa durant la Primera Guerra Mundial procedent d’Àsia, on els oms són molt més resistents, i que va arribar a la Península Ibèrica als voltants del anys 80.
Al desembre del 2009, la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet va comunicar a l'Incasòl que a la zona del Martinet existia un exemplar d'om (Ulmus minor) molt antic i que es trobava en bon estat fitosanitari. En la comunicació del consistori a l’Incasòl s’expressava la voluntat perquè aquest om es declarés exemplar protegit. Però, per poder donar-li aquest valor afegit i així donar compliment a l’ordenança de Medi Ambient dels Espais Verds de Ripollet, havia d’estar ubicat a un espai en sòl no urbanitzable, ja sigui públic o privat. És per això que l’Incasòl, donant el valor que li correspon i per tal de donar resposta a la sensibilitat que li transmetia el consistori, ha trasplantat l’om al parc Carles Ferré, incorporant-lo així a aquest espai. Aquest fet revaloritzarà l’om i facilitarà el seu desenvolupament.
També durant aquesta setmana s’han dut a terme la poda i trasplantament dels plataners (Platanus hispanica) situats també al sector industrial del Martinet llindants amb el carrer Sant Jaume, integrant-los a la zona verda del parc Carles Farré.
Foto: Ajuntament