Carme Carmona continuarà sent amb tota probabilitat l'alcaldessa de Cerdanyola durant els propers quatre anys. La dirigent socialista ha ocupat el càrrec el darrer any i mig, després de la moció de censura que va acabar amb l'etapa d'Antoni Morral al capdavant del municipi. Ara, després de la victòria del PSC, té la responsabilitat de liderar el procés per a formar el govern que regeixi a partir d'ara el full de ruta de Cerdanyola. A Fons Vallès ha conversat amb Carmona sobre el nou escenari polític a la ciutat i sobre els reptes del futur executiu local.
A Fons Vallès: Es sent ara més legitimada pel fet d'haver guanyat unes eleccions liderant vostè mateixa la candidatura?
Carme Carmona: Ja em sentia legitimada perquè el PSC era el partit que havia tingut més suport a les eleccions de 2007. Ara em sento més legitimada a nivell personal, però la força política continua sent majoritària.
AFV: Tot i guanyar les eleccions, com valora el fet d'haver perdut tres regidors: com un aspecte lògic del desgast que provoca el govern municipal o fruït d'una situació més general relacionada amb la crisi econòmica i el creixement de l'atur? Dit d'altra manera, ha pesat molt la situació general del país? CC: Crec que sí. El que ha passat aquí, com a la resta de municipis, és que ha pesat molt la situació general del país, la crisi econòmica, el desgast que produeix qui està governant a l'Estat, que és el PSOE. Això ha suposat un desgast cap als ajuntaments on governa el PSC. I, per altra banda, també hi ha un desplaçament de vot que cal reconèixer cap al PP, també fruït d'aquesta situació econòmica. A Cerdanyola, de forma concreta, perquè els votants del PSC són aquells que justament reben més els cops de la crisi, ja que és gent treballadora.
AFV: Cerdanyola ha tingut dos alcaldes en la legislatura que ara finalitza, vostè i Antoni Morral. Li sorprèn el pèssim resultat electoral del seu rival? Com valora la seva renuncia? CC: És una qüestió de responsabilitat i de decisió personal d'Antoni Morral. ICV-EUiA analitzarà el seu resultat, com estem fent al PSC amb el nostre, i n'extraurà les conclusions que pertoquin. Unes eleccions permeten posar el termòmetre a la ciutat i mesurar de quina manera has pogut desenvolupar les polítiques que volies. En el cas d'ICV-EUiA, sí que és cert que ha tingut una davallada important. Els toca fer aquest anàlisi intern i prendre decisions.
AFV: El creixement del PP és un toc d'alerta? CC: El creixement del PP és un toc d'alerta per a totes les forces d'esquerra. És un toc d'alerta en el sentit que la situació econòmica ajuda a que partits que tenen posicionaments molt populistes tirin endavant i superin el sostre que tenien. En qualsevol cas, és una pena que les administracions locals, que són les que estan més a prop dels ciutadans i que no tenen res a veure amb les decisions estatals, acabin rebent part d'aquest malestar que hi ha amb el Govern per qüestions de calendari electoral. Sap greu, però el que hem de fer els partits d'esquerres és revisar allò que fem i com ho fem.
Per altra banda, aquí a Cerdanyola el que ens ha dit la ciutat és que vol ser més plural, i això al PSC ja li agrada.
AFV: L'alcaldable del PP assegura que encara no han tocat sostre i que poden ser la primera força de la ciutat a les municipals de 2015 CC: No m'agrada fer política-ficció. Resten quatre anys per a les properes municipals. Ara el que cal és començar a treballar.
AFV: Amb l'entrada d'ERC i Compromís per Cerdanyola hi hauran quatre formacions d'esquerra a l'Ajuntament i en fan falta, com a mínim, tres partits per a formar majoria. Ideològicament, el pacte sembla per aquesta banda més factible, o no necessàriament ha de ser així? CC: No necessàriament ha de ser així. Nosaltres volem fer un pacte no basat en sigles ni colors, sinó basat en programa. M'agradaria que, d'aquestes reunions que estem fent amb totes les formacions polítiques, sortís en primer lloc uns acords de ciutat, com van sortir a les reunions que vam fer al novembre de 2009.
I, en segon lloc, que sortís un govern amb un programa d'actuació municipal per a quatre anys. El compromís no serà de cadires ni de poder, sinó de programa i de coses a fer.
AFV: Suposaria un gran problema el fet d'haver de governar en minoria?
CC: Jo m'he compromès a fer un govern estable i fort. Un govern en minoria, si té prou estabilitat i suport, seria un govern estable i fort. Allò que és important és generar consensos entre totes les forces polítiques.
AFV: Arribat un cas extrem, es plantegen fins i tot governar en solitari o això es impossible? Seria utòpic pensar que es poden assolir acords puntuals amb qualsevol de les forces de l'oposició per a treure endavant totes les qüestions de la propera legislatura?
CC: Un govern en solitari no entra dins de les meves previsions perquè ens agrada consensuar les coses i treballar amb amics en el viatge. No seria lògic. Hem de tenir un govern que representi una majoria social a Cerdanyola i, per tant, treballem per a formar govern amb altres forces polítiques.
AFV: Sigui quin sigui l'acord de govern que s'assoleixi finalment, quina serà la prioritat del seu govern durant el que resta de 2011? CC: La meva prioritat és posar en marxa polítiques contra la crisi, polítiques de desenvolupament econòmic a Cerdanyola per tal d'ajudar, en la mesura que és possible des d'un govern local, a les famílies i les persones per tal de sortir d'aquesta crisi.
I, a continuació, continuar amb les polítiques d'atenció directa a les persones, i posar els 40 compromisos que vaig publicitar durant les eleccions a la primera línia de sortida d'aquest govern.
AFV: Mantenir o augmentar el nivell de polítiques socials és possible donada la delicada situació econòmica de l'Ajuntament?
CC: Lògicament hem de continuar amb el Pla de Viabilitat Econòmica de l'Ajuntament. Ja hem canviat la tendència i hem passat de generar liquidacions negatives a fer-ho en positiu. Hem de continuar en aquest sentit.
Però no començarem ara a prestar atenció especial a les persones, ja ho hem fet abans. Durant aquest any i mig de govern hem baixat despeses en capítol 1 i 2 i, en canvi, hem pogut pujar despesa en serveis socials. Estic convençuda que, amb polítiques del tipus de les que hem tirat endavant fins ara, podrem ajudar a que això passi.
AFV: Quina creu que és la qüestió que més preocupa als ciutadans de Cerdanyola en aquests moments? CC: Crec que és la crisi perquè està afectant a moltes famílies. És evident que no pot ser una altra. És el que em trobo cada dia quan vinc al despatx. Persones que tenen greus problemes per arribar, no a final de mes, sinó al final del dia. Per això, crec que hem de centrar les polítiques en el desenvolupament econòmic i l'ocupació, i cap aquí hem de caminar.
Després hi han aspectes molt importants, com les mancances d'alguns equipaments. Tenim, per exemple, una biblioteca molt petita o un Ateneu molt espaiat. Hem de recuperar el nostre gran centre cultural.
AFV: La plataforma Cerdanyola sense Abocadors vol que la Fiscalia Anticorrupció investigui l'Ajuntament per afers relacionats amb Can Planes. Ho entèn? CC: Tot el que sigui transparència amb la informació que es diposa de tots els processos administratius d'ara, dels que vinguin i dels d'abans ho trobo positiu. La ciutat ha de confiar en les seves institucions. Estem en un estat democràtic i és lògic que hi hagin persones que vulguin esbrinar què ha passat en un moment determinat.
Foto: Ayuntamiento (JRU)