El litigi entre l'Ajuntament de Ripollet i l'empresa Sergesa, adjudicatària en el seu dia del projecte per a la construcció i gestió d'un Centre d'Atenció Integral a la gent gran, continua endavant. Tot i que coincideixen en què la millor solució és la rescissió del contracte, ambdues parts tenen criteris diferents en alguns aspectes que dificulten l'acord. Des del consistori esperen desencallar aviat el tema per a fer una nova licitació del projecte que, això sí, no serà "tan ambiciós" com el previst en l'anterior legislatura.
Si s'haguessin complert els terminis previstos quan es va iniciar la seva construcció, el Centre d'Atenció Integral a la gent gran de Ripollet hauria d'estar enllestit des de fa més de tres anys en uns terrenys de 19.000 metres quadrats ubicats al sector Pinetons. Avui, però, la realitat és que només estan enllestits les obres de cimentació. La crisi i les dificultats de l'empresa per a trobar el finançament necessari van deixar fa mesos el projecte en un calaix.
L'Ajuntament i Sergesa van explorar totes les fòrmules possibles per a mantindre viu l'actuació. Fins i tot es va anunciar en el seu dia un principi d'acord per tal d'obtenir un crèdit sindicat amb diferents entitats bancàries que possibilitava continuar amb les obres. Però ni així. El passat mes d'octubre, ambdues parts van mantenir una reunió on van coincidir en què la millor solució passava per acordar la rescissió del contracte.
Ara, el problema és que l'Ajuntament i Sergesa no es posen d'acord sobre les condicions que han de marca el final de la seva relació contractual. Així, l'empresa vol cobrar per la redacció del projecte executiu i les obres realitzades per a la cimentació. El litigi va arribar dijous passat al Ple de l'Ajuntament que, amb el vot favorable de la totalitat de grups excepte ICV-EUiA, va desestimar les al·legacions presentades per l'empresa per a la rescissió del contracte. El plenari també va donar llum verda a la reclamació d'una indemnització econòmica que haurà de pagar Sergesa per no haver realitzat l'obra en el termini pactat.
La regidora de Serveis Socials a l'Ajuntament de Ripollet, la socialista Maria Lladó, va reconèixer que es tracta d'un expedient "llarg i farragós". Tot i això, Lladó va expressar el desig del consistori que el litigi es pugui resoldre "de la millor manera possible" per tal d'estalviar "temps i recursos". L'objectiu municipal passa, segons la regidora del PSC, per iniciar una nova licitació. I és que Lladó va explicar que, lluny de renunciar a l'obra definitivament, l'Ajuntament vol desencallar com més avit possible el tema perquè "el que ens interessa és posar en marxa l'equipament". Això sí, la responsable municipal de Serveis Socials va reconèixer que el projecte que es realitzi potser no serà "tan ambiciós" i que, per exemple, podria reduir el nombre de places previstes inicialment durant el passat mandat.
Crítiques a la privatització
Tot i votar favorablement als acords plenaris, el COP-CpR va responsabilitzar al govern municipal de la situació actual amb Sergesa. Antoni Pijoan, regidor del principal grup a l'oposició, va explicar que el litigi amb l'adjudicatària és "una conseqüència directa de l'aposta per la privatització total del servei, realitzada en el seu moment per l'equip de govern".
Malgrat tot, Pijoan va dir entendre el procediment engegat per l'executiu local i va mostrar el seu desig que el procés "no demori molt més" la realització del projecte. En aquest sentit, el regidor del COP-CpR va advertir que el litigi pot complicar-se encara més i que "encara podem entrar en una batalla judicial tremenda" amb Sergesa.
Pijoan, per últim, va encoratjar al govern local a buscar "altres formes de gestió públiques d'aquest servei que no ens portin al carreró sense sortida al qual ens ha portat la privatització".