Cerdanyola acollirà diumenge vinent una visita guiada al Bosc Gran de can Catà. L’objectiu d’aquesta activitat complementària de l’estada a la ciutat de l’exposició 'El bosc, molt més que fusta' és veure amb el guiatge d’un especialista com és i com funciona un bosc significatiu ubicat al terme municipal de Cerdanyola. La participació a l’activitat és lliure. Només cal ser a les 11 hores del matí a la Caseta d’informació del Parc de la Riera, establerta com a punt de trobada.
L'itinerari pretén també donar a conèixer el patrimoni natural i cultural d'aquesta finca d'important valor ecològic dins del Parc de Collserola, explicar-ne la gestió i els estudis sobre fauna que s'hi realitzen. La finca i l'entorn ofereix una bona mostra dels hàbitats presents a obaga de la serra de Collserola. Molts dels arbres de la finca superen els 100 anys d'antiguitat, com alguns àlbers, o una alzina de més de 300 anys. Especial esment mereixen els pins que es troben a l'anomenat "pla dels gegants", amb una alçada imponent, que voregen el camí entre la Font Vella i la Font Nova, l'entorn singular de la qual la fa també un indret especialment atractiu i agradable.
El fet que la finca sigui una de les poques reserves de caça de la serra ha facilitat que tingui una elevada diversitat faunística, i que les poblacions hi siguin més importants que en altres sectors del massís. Així doncs, a més a més d'una població de rèptils i amfibis prou diversa són de destacar els ocells – es considera que la finca acull la major densitat de mallerengues de l'Estat espanyol -, a més a més de rapinyaires nocturns com el mussol banyut, l’òliba, el mussol comú, el xot i el gamarús, i diürns com l'aligot, l'astor i l'esparver. Pel que fa als mamífers s'hi pot trobar a banda del senglar, present a tota la serra, la mostela, el teixó, la guineu, l'eriçó fosc, l'esquirol, el conill i la geneta, i també micromamífers, com la musaranya, el talpó, el ratolins, la rata cellarda i també diversos ratpenats. Les colònies existents d'esquirols i de mallerengues compten amb la cura i el control del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
A banda de la visita guiada prevista diumenge vinent, les activitats complementàries de la mostra 'El Bosc, molt més que fusta' també inclouen la xerrada 'Reptes del fotògraf de natura: el bosc, vida i paisatge, a càrrec del fotògraf Oriol Alamany. D’accés lliure, es farà el 13 d’abril, a les 19,30 hores a la Sala Altis (just damunt de l’Espai Enric Granados).
Oriol Alamany és un fotògraf i apassionat per la natura que treballa professionalment en aquest àmbit des dels anys '80, i és àmpliament reconegut al nostre país i a l'estranger, tant pel seu admirable treball darrera l'objectiu com en la seva faceta de formador o divulgador, tal i com avalen els més de 100 cursos i tallers realitzats. Publica habitualment els seus treballs en les principals revistes nacionals i internacionals com National Geographic, BBC Wildlife Magazine, Viajes NG, Geo, Altaïr, Lonely Planet, Terre Sauvage, NaturFoto, Rutas del Mundo, Condé Nast Traveler, Descobrir, Pyrenees Magazine, etc.
Ha publicat diversos llibres, i realitzat audiovisuals, i ha estat guardonat amb diversos premis especialitzats. També ha estat sempre relacionat amb el món de l'estudi i defensa de la natura, a través d'ONG's conservacionistes, com DEPANA, SEO/BirdLife, Greenpeace, Friends of the Kalahari, The Dian Fossey Gorilla Fund, o RSPB, intentant sempre que les seves obres contribueixin a la consciència sobre la conservació de la natura.
La mostra
Tant la visita guiada al Bosc Gran de can Catà com la xerrada d'Oriol Alamany complementen la presència de l'exposició 'El bosc, molt més que fusta', produïda per l'Obra Social La Caixa, que romandrà a l’Espai Enric Granados fins al 18 d'abril i que pretén donar a conèixer la biodiversitat dels boscos.
A l’exposició es dóna a conèixer la vida i el cicle d’un arbre i les principals espècies arbòries de Catalunya i de l'estat Espanyol. També s’explica com afecta la influència de l’ésser humà en aquest ecosistema segons l’ús que se’n faci.
La mostra es pot visitar de dilluns a dissabte de 17 a 21 hores i els diumenges i festius de 12 a 14 hores i de 18 a 20 hores.
Foto: diba.cat