La UAB acull un congrés de les Nacions Unides sobre Tecnologies d’Informació i Comunicació - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

La UAB acull un congrés de les Nacions Unides sobre Tecnologies d’Informació i Comunicació

La Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) -agència especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de les Nacions Unides- organitza del 9 a l’11 de desembre a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el congrés Kaleidoscope 2015 “Confiança en la Societat de la Informació”, amb la participació d’experts del món acadèmic, industrial, governamental i de centres de recerca.
Les trobades Kaleidoscope busquen identificar solucions TIC emergents, particularment en aquelles àrees que necessiten plataformes estandaritzades internacionalment i potenciar alhora aquelles que puguin beneficiar les comunitats insuficientment ateses i els ciutadans dels països en desenvolupament. L’edició d’enguany aprofundirà en la noció de “confiança” i tractarà noves idees i recerques sobre infraestructures que augmentin la seguretat, la fiabilitat i la previsibilitat de les interaccions dels ciutadans en la xarxa.
“Les TIC han esdevingut un servei gairebé imprescindible en la nostra vida, estan al centre de la innovació en àrees tan diverses com la gestió energètica, el transport, la sanitat, l’educació o els serveis financers, el que fa essencial que els usuaris hi puguin confiar. Ara, a més, el Big Data i tots els desenvolupaments relacionats amb la Internet de les Coses (IoT per les sigles en anglès) suposen un repte sense precedents pel que fa a la qualitat i veracitat de les dades, la fiabilitat de les infraestructures i la privacitat i seguretat dels ciutadans de tot el món”, explica Remo Suppi, professor de la UAB i coorganitzador local del congrés juntament amb la professora Pilar Orero.
La sessió d’inauguració comptarà amb la participació de la vicerectora d’Investigació de la UAB, Pilar Dellunde; el director de l’Instituto Nacional de Ciberseguridad de España (INCIBE), Miguel Rego; el director d’Estandarització de la ITU, Chaesub Lee; i el director de Tecnologia Global de Telefónica, Enrique Blanco.

Sobre el present i el futur de les TIC
La trentena de ponències que s’impartiran durant el congrés es distribuiran en vuit sessions dedicades a analitzar com millorar la confiança a través de les infraestructures – bàsicament de wifi i de radars-; de l’estandarització –amb una ponència dedicada als drons-; i al núvol, i a presentar els últims avenços tecnològics pel que fa a xarxes i serveis, la velocitat de transmissió de dades i la seguretat en la IoT.
Hi haurà quatre conferències magistrals: sobre connectivitat i avantatges per als clients digitals, a càrrec d’Enrique Blanco –director de Tecnologia Global de Telefónica-; sobre els reptes i oportunitats de la societat en xarxa, impartida per Ulf Wahlberg, -vicepresident de Relacions Industrials i d’Investigació d’Ericsson (Suècia)-; sobre responsabilitat al núvol, per Siani Pearson -HP Security and Cloud Research Labs (Bristol, Regne Unit)-; i sobre el rol de la confiança i l’estandarització en la innovació, a càrrec d’Eric Viardot - Business School of Barcelona-.
A més, hi haurà dues presentacions convidades. La primera analitzarà el concepte de “confiança” en relació a les infraestructures del futur i proposarà un marc genèric d’arquitectura per garantir-la. Serà realitzada per Tai-Won, de l’Institut de Recerca d’Electrònica i Telecomunicacions (ETRI); Jun Kyun Choi, de l’Institut Avançat de Ciència i Tecnologia (KAIST), ambdós de Corea del Sud; i Gyu Myoung Lee, de la Liverpool John Moores University (LJMU).
La segona, a càrrec d’Antonio Skarmeta, de la Universitat de Múrcia, qui parlarà de la confiança de l’usuari en el context de l’Internet de les Coses, proposant un disseny integrat per gestionar la seguretat i privacitat a través del cicle de vida dels objectes intel·ligents.

Big Data: Preparant-nos per a l’al·luvió de dades
Finalment, el “racó de Jules Verne”, sota el títol “Preparant-nos per a l’al·luvió de dades”, convidarà als participants a reflexionar sobre el futur del Big Data. Els  experts Jun Kyun Choi, del KAIST, i Mahmou Daneshmand, de l’Institut de Tecnologia Stevens dels EUA, dissertaran sobre com trobar, capturar i mostrar informació d’utilitat d’entre un gran volum de dades obre un nou món de possibilitats, però també planteja riscos i desafiaments.
La sessió servirà per discutir sobre les barreres a superar, intentant donar resposta a qüestions com ara: Com podem confiar en la integritat, precisió i qualitat de les dades? Quines implicacions tindrà el Big Data per als principis que rauen al Web? Com han de ser organitzades les dades (metadades)? Es necessiten nous estàndards, protocols o formats de dades? o Quines són les noves maneres de pensar sobre les dades per obtenir coneixement de la informació?

150 Aniversari de la ITU
L’edició 2015 de Kaleidoscope servirà també de marc per commemorar el 150 Aniversari de la Unió Internacional de Telecomunicacions, en un acte de reconeixement a la comunitat global d’experts en TIC i la seva important contribució a la innovació continuada del sector.
“La història de la ITU és un exemple de cooperació internacional entre governs, indústria, societat civil, universitats i centres de recerca. Estem orgullosos de la nostra història com a plataforma clau per proporcionar cohesió a la comunitat internacional en matèria d’innovació en el sector de les TIC, i Kaleidoscope 2015 celebrarà la contribució immensa de l’acadèmia per aconseguir l’objectiu de la ITU de Connectar el Món”, expliquen els organitzadors del congrés.

Pages