L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) organitza el proper dimecres dia 11 de maig, de 10 a 13 hores, un seminari en què reflexionarà sobre les alternatives de l’Agricultura Urbana, una pràctica creixent a les ciutats que aposta per la creació d’horts urbans com a laboratoris de sostenibilitat així com a espais de conscienciació ambiental, producció d’aliments de proximitat i, fins i tot, d’integració social.
Els grups de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (Sostenipra) i Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability, ambdós de l’ICTA-UAB, oferiran una jornada matinal en què presentaran les darreres novetats en recerca que es duen a terme sobre aquesta temàtica.
La jornada començarà a les 10 del matí amb les ponències dels investigadors Xavier Gabarrell i Joan Rieradevall sobre “Agricultura urbana en cobertes. Projecte Fertilecity” i la presentació a càrrec de la investigadora Isabelle Anguelovski dels projectes relacionats amb aspectes socials a l’entorn de l’agricultura urbana. Les sessions continuaran amb la presentació de Lucía Arguelles sobre les iniciatives comunitàries d’agricultura urbana i de creació de xarxes d’aliments alternatius amb agricultura urbana i periurbana a Barcelona, i amb la presentació d’un projecte que avalua la sostenibilitat de la implantació de l’agricultura a les escoles, a càrrec d’Ana Nadal, Oriol Pons (UPC) i Alejandro Josa (UPC).
Isabelle Anguelovski, Joan Rieradevall i Esther Sanyé donaran a conèixer un estudi a Barcelona sobre la percepció social de l’agricultura urbana en els diferents actors, i María Rosa Rovira i Judit Quer presentaran un estudi econòmic sobre la viabilitat de l’agricultura urbana en coberta.
La darrera presentació abordarà els estudis preliminars desenvolupats sobre la qualitat i la comercialització de productes agrícoles en hivernacles en coberta a càrrec de Karla Banderas, Mireia Ercilla, Pere Llorach i David Sanjuán. El seminari es clourà amb les conclusions i els projectes de futur.
Sobre l'ICTA-UAB
L'ICTA-UAB és un centre multidisciplinari acreditat com a Unitat d’Excel·lència María de Maeztu que promou la investigació i la formació de postgrau en ciències ambientals. La finalitat és millorar la comprensió del canvi ambiental global, i de la naturalesa i les causes dels problemes ambientals. A més, estudia les polítiques, estratègies i tecnologies que fomentaran la transició cap a una economia sostenible. L’ICTA-UAB fa recerca avançada en 20 àrees d’ investigació de les ciències ambientals, tan en l’àmbit de l’entorn natural, com de les ciències socials i de les enginyeries. La finalitat és promoure una millor comprensió de les dinàmiques i problemes ambientals i de les seves causes, i també les polítiques i estratègies que estimulin una transició sòcio-tecnològica cap a una economia sostenible.