Aquesta tardor, coincidint amb la commemoració del 25 de novembre com a Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència contra les Dones, el Consell Comarcal engega noves accions de prevenció envers les violències masclistes als centres educatius del Vallès Occidental. Es posa en marxa la 7a edició del concurs “Piula contra les violències masclistes” i nous tallers als instituts. L'objectiu d’aquestes accions és assolir un canvi sociocultural que afavoreixi les relacions interpersonals igualitàries i lliures de violència. També es donaran eines per detectar i prevenir les violències masclistes i LGTBIfòbiques.
Aquest matí, la vicepresidenta 2a i consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Míriam Casaramona, ha presentat les diferents accions assegurant que “és una prioritat del consell comarcal treballar per combatre les violències masclistes”. També s’ha fet un avanç de les dades de l’Informe que està elaborant l’Observatori Comarcal sobre Violència masclista a la comarca i que es farà públic al voltant del 25 de novembre.
Les primeres dades recollides per l’Observatori comarcal indiquen que des de gener fins al juny el 2019 s’han registrat 1.009 denuncies de dones víctimes de violència de gènere als partits judicials de la comarca (Cerdanyola del Vallès, Rubí, Sabadell i Terrassa). El 82,6% de les denuncies va ser directa de la víctimes, un 11,5% amb un part de lesions rebut directament al jutjat i un 4,9% per intervenció policial directa. Al 2018 van haver un total de 1.924 denuncies per dones víctimes de violència de gènere. Durant el primer semestre del 2019 ja superen el 50% de les que es van tramitar al 2018. Una altra dada destacada és que al 2019 s’han adoptat un total de 92 ordres i mesures de protecció als partits judicials de la comarca. Són més de la meitat de les 170 ordres i mesures que es van adoptar al 2018.
Concurs Piula contra la violència masclista
Per 7è any consecutiu, el Consell Comarcal del Vallès Occidental posa en marxa el concurs de piulades “@PiulaVallesOcc per unes relacions lliures de violències”. La consellera Míriam Casaramona ha explicat que “el concurs vol sensibilitzar contra la violència masclista al jovent i la ciutadania de la comarca, promoure el diàleg participatiu i fer visible la importància de les relacions igualitàries proposant la creació d’una piulada i la seva posterior divulgació a les xarxes socials”. Tota la població major de 14 anys que visqui, estudiï o treballi al Vallès Occidental pot concursar amb una frase escrita, enviant-la a través del formulari que trobareu en aquesta pàgina. També es pot participar omplint el formulari en paper i dipositant-lo a les urnes repartides per instituts i altres equipaments del territori.
Per participar cal crear una frase responent a la pregunta 'I tu? Què en dius de la violència masclista?' i que no tingui més de 110 caràcters (amb espais inclosos). Ha de ser una frase original, inèdita, sense abreviatures i no pot haver estat mai premiada en un altre concurs.
A través del compte de twitter @PiulaVallesOcc i Instagram es difondran les frases de les persones participants. També es pot seguir tota la informació de la campanya de sensibilització.
Al concurs Piula hi ha participat 2.900 joves en els darrers 4 anys i s’han fet un total de 136 tallers a una 20 de centres educatius. Al 2015 hi va haver 286 piulades mentre que al darrer any van passar del miler.
Tallers als centres educatius de la comarca
Des del mes d’octubre i fins al desembre també es porten a terme diferents tallers als centres educatius dels municipis de menys de 20.000 habitants de la comarca, en favor de les relacions igualitàries i lliures de violències masclistes. El Consell Comarcal ofereix als centres educatius de la comarca diferents tallers contra la violència masclista. Aquests tallers estan adreçats als i les alumnes de primària, ESO, Batxillerat i Cicles formatius (grau mitjà i superior). L'objectiu és assolir un canvi sociocultural que afavoreixi les relacions interpersonals igualitàries i lliures de violència. També es donaran eines per detectar i prevenir les violències masclistes i LGTBIfòbiques. A més, els Tallers tractaran temes com l’amor romàntic, la sexualitat i l’empoderament de les dones. Fins al moment s’han programat 17 tallers a primària i 40 a secundària.
A Educació Infantil s’ofereix l’activitat “Canviem les ulleres”, per introduir la mirada coeducadora i inclusiva des dels primer anys de l’etapa evolutiva i oferir a la infància un model en la constitució de la identitat no discriminatori ni sexista. També per a Infantil i per a cicle inicial de Primària es proposta l’acció “A què juguem”, per treballar els rols tradicionals de gènere i proposar models igualitaris, no binaris ni estereotipats. També per a Primària, amb l’activitat “Els oficis. Jo de gran vull ser...” es reflexiona sobre la posició social que ocupen les dones i els homes en l’àmbit laboral i les desigualtats que es generen. Altres activitats com “les identitats de gènere i la diversitat familiar” o “Iguals i diferents” completen l’oferta per a Primària.
Aquest curs a Secundària, s’ha posat una especial atenció a incloure una mirada interseccional per abordar les desigualtats i les discriminacions que es generen per raó de diversitat sexual, gènere, classe, procedència, religió o altres motius. Tot plegat s’aborda amb tallers com “Les identitats de gènere i la diversitat familiar”, “Iguals o diferents”, “Apoderament femení i noves masculinitats”, “Desmitificant l’amor romàntic”, “La sexualitat”, i altres. Per treballar les violències a l’espai públic es proposa un nou taller d’autoprotecció per a noies, que es pot sol·licitar des d’instituts i/o espais de joves (sortint de l’aula). Amb aquesta formació es vol augmentar l’autoestima de les noies i contribuir a millorar la seva seguretat i autonomia, aprendre tècniques senzilles d’autodefensa i contribuir a la prevenció de violències de gènere.
Treball del Consell Comarcal per treballar per combatre les violències masclistes
Des de 2015 el Consell Comarcal treballa per combatre les violències masclistes de de la Comissió Tècnica per l'Abordatge de la Violència Masclista amb l'objectiu de realitzar un diagnòstic dels serveis, circuits i protocols existents i explorar les necessitats reals, així com crear un grup de treball estable integrat per personal tècnic de 35 administracions i entitats de la comarca. En el marc d’aquest comissió es va reballar el Protocol comarcal per a l’abordatge de la violència masclista així com el Protocol comarcal per un espai públic i contextos d’oci lliures de violències masclistes.
Foto: CCVOC