L'Ajuntament de Cerdanyola desestima la presumpta construcció d'un abocador a Can Fatjó dels Aurons - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

L'Ajuntament de Cerdanyola desestima la presumpta construcció d'un abocador a Can Fatjó dels Aurons

Tècnics de l’Ajuntament de Cerdanyola van realitzar divendres passat una inspecció a Can Fatjó dels Aurons, amb la finalitat de comprovar quina mena de feina s’hi feia, que hauria provocat el moviment de maquinària i camions. L'actuació del consistori estava motivada per les veus d'alerta dels veïns de la zona i diverses entitats.

Des de l'Ajuntament indiquen que, un cop feta la inspecció, no es van trobar indicis de cap obra il·legal en relació a la presumpta construcció d’un abocador d’escombraries, tot i que "sí que es van poder constatar treballs relacionats amb l’activitat extractiva d’argiles". A més, el consistori assenyala que, en el moment de les inspeccions (9 del matí i 11 del matí), l’activitat de moviment de camions i maquinària es podia considerar de "baixa intensitat".
L’Ajuntament de Cerdanyola explica que seguirà de prop els treballs que es facin a Can Fatjó dels Aurons, recordant una vegada més el compromís assumit en seu municipal per tots els grups polítics representats al consistori que allà no s’hi farà cap nou abocador. En aquesta línia, la regidora delegada d’Activitat Urbanística, Eulàlia Mimó, ha fet arribar avui un requeriment a l’empresa Puigfel SA perquè indiquin exactament quin és el motiu que ha generat una major activitat a can Fatjó dels Aurons i a què es destinen les terres extretes.

Extracció d’argiles a Can Fatjó dels Aurons
L’activitat extractiva com a recurs miner va ser atorgada a l’empresa Almar el novembre de 1963. Aquest tipus d’autoritzacions de recurs miners no tenen establerta una durada concreta. El control d’aquesta autorització i de l’explotació correspon, a data actual, a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya.
L’empresa Puigfel SA, actual explotadora de l’explotació Almar a Can Fatjó dels Aurons, va presentar en data 7 de febrer de 2011 el corresponent 'Pla de Labors' davant de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya. Aquest Pla de Labors especifica que es preveu una explotació a cel obert d’una important quantitat de terres argiloses donat que, malgrat la ralentització del ritme d’edificació a Barcelona i el seu entorn metropolità, des d’aquesta cantera s’ha iniciat el subministrament d’argila a abocadors controlats de residus de l’entorn per a realitzar les parets de segellats de l’abocador (entre aquests abocadors es troba l’anomenat Elena, també en terme municipal de Cerdanyola).
Cal recordar que fa aproximadament un any (maig 2011) l’Ajuntament de Cerdanyola va encarregar un seguit d’inspeccions i un informe tècnic respecte l’ajustament de l’activitat desenvolupada per l’empresa Puigfel SA a l’autorització extractiva a Can Fatjó dels Aurons. Aquest informe, elaborat per l’empresa consultora Payject XXI, pertanyent al grup Bureau Veritas va concloure que no hi havia cap evidència ni indici que l’activitat que es desenvolupava a Can Fatjó dels Aurons fos diferent de la derivada de l’extracció del mineral d’argila autoritzada.
Per tal de vetllar per l’acompliment de la normativa vigent i a la vista de la pretensió de l’empresa Puigfel SA d’implantar un abocador de residus, l’Ajuntament de Cerdanyola va incoar el passat 26 de juliol de 2011 un expedient informatiu (resolució de la Regidora Delegada d’Activitat Urbanística) relatiu al desenvolupament de l’activitat extractiva a Can Fatjó dels Aurons. En aquell moment, Puigfel SA tenia en tràmit davant la l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat de Catalunya una autorització ambiental per a una activitat de dipòsit controlat de classe II de residus no especials (embalats) per a restaurar el buit d’explotació minera. L’Ajuntament de Cerdanyola va emetre certificat desfavorable de compatibilitat urbanística al respecte l'1 de juliol de 2011. Posteriorment, l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat de Catalunya va acceptar el desestiment de l’esmentada autorització ambiental que l’empresa Puigfel SA va presentar a la vista del certificat desfavorable de compatibilitat urbanística emès per l’Ajuntament.

Pages