Ripollet cerca nous testimonis per a commemorar els 50 anys de les tràgiques riuades de 1962 - A FONS VALLES hemeroteca

A FONS VALLES hemeroteca

El diario digital de Cerdanyola y Ripollet

Últimas noticias

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Ripollet cerca nous testimonis per a commemorar els 50 anys de les tràgiques riuades de 1962

Ripollet commemorarà el proper 25 de setembre els 50 anys de les riuades més greus que ha patit el municipi. Ajuntament i entitats de la ciutat treballen des de fa mesos en un programa d'activitats que evoqui el record d'aquells aiguats i, per això, han fet una crida a la ciutadania per a recuperar qualsevol testimoni d'uns fets que van marcar la història de Ripollet.

La riuada del 25 de setembre de 1962 es la més important que es recorda al Vallès Occidental. A Ripollet, el desbordament del riu va produir vuit morts i importants pèrdues materials, entre elles l'enderrocament del pont sobre el Ripoll. Per a retre homenatge a l'esperit de superació dels ciutadans de Ripollet, l'Ajuntament va inaugurar l'any 2006 l'escultura 'Llevantada', de Ferran Capdevila, una obra de grans dimensions en acer Corten, de 12 metres d'alçada i un pes de 7 tones.
En aquest mateix escenari i coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, l'Ajuntament de Ripollet va presentar dijous passat els actes commemoratius del 50è aniversari de les riuades, entre els quals hi hauran una exposició, una xerrada i un audiovisual. L'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, va explicar la importància d'aquesta efemèride: "Creiem que paga la pena recordar un esdeveniment com aquell, que va marcar la personalitat de moltes persones d'aquest poble. A Ripollet, la pluja fa por a moltes persones. És important reviure aquell episodi, aprofitant que encara hi ha molta gent que viu i que ens pot oferir el seu testimoni personal d'aquella fatídica nit del 25 de setembre".
En qualsevol cas, Parralejo va insistir en què aquell aiguat va ser un "esdeveniment tràgic molt important" que va condicionar de forma decisiva la vida al municipi. En aquest sentit, l'alcalde de Ripollet va recordar que la indústria més important de la ciutat aleshores eren els molins de paper i "les riuades van fer que desapareguessin pràcticament tots els molins que hi havia al voltant del riu". Per tant, "no solament va ser una tragèdia a nivell de víctimes sinó també un element important en la indústria del poble que va tardar temps en recuperar-se". Això sí, Parralejo va voler destacar que la necessitat de deixar enrere aquella tragèdia va propiciar que "la gent de Ripollet tingui un esperit lluitador" per a sobreposar-se a situacions adverses.
L'activitat principal del programa previst per l'Ajuntament per a commemorar els 50 anys de les riuades és una exposició que es podrà visitar al Centre d'Interpretació del Patrimoni (CIP) Molí d'en Rata. El consistori encara treballa en la configuració d¡aquesta mostra i, per aquest motiu, Parralejo va fer una crida a la col·laboració ciutadana: "Necessitem que ens ajudin més, que ens aportin documentació, fotografies, elements físics...". Tot plegat, amb un objectiu clar: "Amb aquesta exposició, volem traslladar el que va passar aquella nit a la gent que ha vingut després a Ripollet i, especialment, als joves".
A banda de l'exposició al CIP, l'Ajuntament compta amb el suport de diverses entitats del municipi per a realitzar altres activitats. Així, l’entitat Ripollet Història i Imatge està elaborant un audiovisual sobre les riuades amb entrevistes a veïns que aporten el seu testimoni. El resultat d'aquest treball es podrà visionar al Teatre-Auditori el proper 30 de setembre. Una conferència que es celebrarà el mateix dia dels aiguats, el 25 de setembre, completarà els actes de commemoració. A més, la Comissió d'Honors i Distincions de Ripollet estudiarà una proposta per tal de fer un homenatge a les víctimes d'aquesta tragèdia.
L’Ajuntament de Ripollet també participarà en els actes que es celebrin conjuntament amb els altres municipis de la comarca afectats per la riuada de 1962, com Terrassa, Sabadell, Rubí, Montcada i Cerdanyola.
Foto: Ajuntament

Pages