Com cada any, i amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès ha preparat diverses activitats per a aquesta celebració. Enguany, les activitats començaran el 15 de maig al Poblat de Ca n’Oliver i s’acabaran el diumenge 22 al jardí del Museu Ca n’Ortadó. Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció per participar.
Així, diumenge vinent a les 11'30 hores es farà una visita teatralitzada al poblat ibèric de Ca n’Oliver durant la qual dos personatges ibèrics, en Bilos i la Betinín, ens explicaran com eren el seu poble i les cases on vivien les famílies ibèriques en el segle III aC i una infinitat d’aspectes relacionats amb la vida quotidiana dels seus habitants. Els participants podran aprofitar l’ocasió per preguntar-los tot el que vulguin sobre la Cultura Ibèrica i, potser, descobrir alguns dels seus misteris, com l’escriptura o els enterraments infantils. Si volen o poden ells ens contestaran. Aquesta activitat, organitzada pel CRAC i el Museu, està recomanada per a majors de 8 anys, és gratuïta i no cal inscripció prèvia.
També diumenge vinent, l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria obriran novament les seves portes en una jornada de portes obertes que pretén acostar aquest patrimoni singular ubicat en una de les valls més boniques de Collserola. A les 11 i 12'30 hores es farà una visita guiada a cada temple i per primer cop es podrà veure la restauració de la làpida de l’ermita de Santa Maria de les Feixes on se’ns diu qui la va restaurar al 1779.
Entre l’ermita i l’església es pot contemplar la gran riquesa patrimonial d’aquest paratge natural amb masies de diferent tipologia i diversos trams dels aqüeductes que portaven l’aigua als camps.
Durant el cap de setmana del 20 al 22 de maig el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica en la que els objectes, els interactius i les imatges s’intercalen per presentar un món que va desaparèixer fa més de 2000 anys. Un recorregut pel poblat i la visita als edificis reconstruïts permet descobrir on van viure les famílies ibèriques de Ca n’Oliver i, en aquesta ocasió, veure els treballs de millora que s’estan fent al jaciment per tal de què les restes arqueològiques siguin el màxim d’accessibles. És també un bon moment per veure la nova exposició temporal sobre el 'Temps de pólvora' que acull el museu des del dia 12 de maig.
Visita guiada nocturna
Sovint dels museus només coneixem els espais d’acollida i les sales d’exposició. En el marc de la Nit dels Museus, i com en altres ocasions especials, el Museu de Ca n’Oliver ens proposarà el dissabte 21 de maig, a partir de les 22 hores, un recorregut de descoberta pels espais de treball, el magatzem d’arqueologia, la reserva on es guarda el fons del Museu d’Història de Cerdanyola, la biblioteca i el laboratori. Un cop acabada la visita, el CRAC convidarà als participants a contemplar Cerdanyola des de la terrassa amb una copeta de vi dolç i unes galetes. I si no voleu fer la visita, podeu visitar les exposicions permanent i temporal.
La darrera activitat prevista serà el diumenge 22 a migdia. El jardí de Ca n’Ortadó acollirà un nou espectacle familiar organitzat per Bambalina. En aquesta ocasió, la Maritxell Ynes ajudada per la Companyia Vadecontes ens explicarà els Contes que més m’a graden, els més divertits i tendres. Prepareu-vos a conèixer el Pollet fil de la gallina, el Petit Eriçó, la mama que mai no té fred. Pep Tort ens explicarà les històries i Josep Noguera la música. El preu de l’entrada normal és de 4 euros, de 3 euros per als socis de Bambalina i gratuïta per als menors de 2 anys.